PENNSYLVANIA, VS, 26 september 2011 11:59

Oudste stoomauto ter wereld geveild

Volgende maand wordt er een wel heel speciaal voertuig geveild. Het betreft namelijk de oudste auto met stoomaandrijving ter wereld. Het is een prototype, gebouwd door de graaf van Dion en het automobiel deed mee aan de eerste autorace ter wereld.

Een race van Parijs naar Rouen in 1895 staat te boek als eerste race ter wereld, maar in 1887 werd er ook al een race gehouden, georganiseerd door de hoofdredacteur van Le Velocipede, het meestverkochte fiets-magazine in Frankrijk destijds. Slechts één auto kwam opdagen voor de race, deze auto. Hoewel het lastig is om een race te houden zonder tegenstanders, wist deze stoomauto toch het parcours af te leggen met een topsnelheid van 60 kilometer per uur.

Techniek

De auto is slechts 2,7 meter lang en heet "La Marquise", vernoemd naar de moeder van de graaf van Dion. Het bouwjaar van de auto is 1884 en de auto is uitgerust met twee stoommotoren, hendelbesturing en er is ruimte voor 4 inzittenden. De stoelen zijn bevestigd op een tank van 150 liter; goed voor een ritje van 32 kilometer. De geavanceerde boiler , aangedreven door kolen of cokes, is binnen 45 minuten klaar om stoom te leveren.

Veiling

Op 6 oktober wordt de bijzondere wagen geveild door veilinghuis RM Auctions in Hershey, Pennsylvania (VS). De stoomauto zal naar verwachting minimaal 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opbrengen.

bron: Gizmag

Foto's:

Oudste stoomauto ter wereld geveild

© Aandrijvenenbesturen.nl