DELFT, 19 september 2011 10:38

Nederlandse ligfiets verovert Europees snelheidsrecord (video)

Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam zijn er in geslaagd het Europese snelheidsrecord op de fiets ter veroveren. Ligfietser Sebastiaan Bowier spurtte met de aerodynamische hightech ligfiets Velox naar een snelheid van 129,61 km/u. Daarmee scherpten ze ook het Nederlandse record aan, dat stond op 117 km/u en zetten ze een nieuw studenten-wereldrecord neer.

De snelheid werd officieel geklokt op een meettraject van 200 m, na een aanloop van 8 km over een kaarsrechte weg in de woestijn van Nevada (VS). Teamleider en student Werktuigbouw Hajo Pereboom: "Het is op zich al mooi om zoveel technologische disciplines, kennis en sportprestaties bij elkaar te mogen brengen, Velox te kunnen bouwen en ermee te mogen racen. Als je er dan records meerijdt voelt dat fantastisch".


Sebastiaan Bowier klokte ook de snelste tijd tot nu toe van de 15 aanwezige teams bij de recordweek. Hij bleef ook Sam Whittingham voor, de heersend wereldrecordhouder, en bleef slecht 3,66 km/u verwijderd van het wereldrecord (133,27 km/u) van de Canadese oud-profwielrenner.

De studenten hebben de komende dagen nog twee kansen om dat wereldrecord, hun ultieme doel, aan te vallen. "Wellicht pakken we ‘m alsnog en anders komen we zeker volgend jaar terug voor een nieuwe poging", vertelt Hajo Pereboom. "Velox is onze eerste fiets en hij is goed. Desalniettemin zien we al veel mogelijkheden om de fiets nog sneller te maken".

Aerodynamica

Verreweg de belangrijkste succesfactor is de aerodynamica van Velox. De Delftse studenten ontwikkelen de fiets volledig zelf, met behulp van windtunnels, computersimulaties en testopstellingen. De selectie van de beste fietser en de optimale racevoorbereiding en -strategie was in handen van studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Het team koos voor een liggende houding en een kap die extreem weinig luchtweerstand heeft. "Vergeleken met een normale fietser, heeft ons ontwerp maar één tiende van de weerstand. Daarnaast weegt het geheel slechts 20 kg, vergelijkbaar met een stadsfiets. De ketting moet enorme krachten verwerken en daarbij minimale weerstand geven. DSM heeft speciaal voor ons een fietsketting ontwikkeld", aldus Pereboom. 

Fietsers

Sebastiaan Bowier, een ervaren ligfietser, werd samen met collega Gert-Jan Weijers geselecteerd uit twintig kandidaten na een uitgebreide test bij de VU in Amsterdam. In juli had ligfieter Pieter Hollebrandse in de Velox op een kombaan in Duitsland het Nederlandse uurrecord al aangescherpt tot 88,3 km.  

   

bron: TU Delft

Foto's:

Nederlandse ligfiets verovert Europees snelheidsrecord

© Aandrijvenenbesturen.nl