Laatste nieuws:

LEIDSCHENDAM, 15 september 2011 10:29

Schrikken van elektrische voertuigen

Voetgangers en andere weggebruikers kunnen enorm schrikken als er plots een elektrische auto opduikt. Dit blijkt uit onderzoek van de Swov, het instituut dat verkeersveiligheidsonderzoeken uitvoert. De schrikreactie wordt vooral veroorzaakt doordat elektrisch aangedreven auto’s veel stiller zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor.

'
1/1

In een onderzoeksrapport over de verkeersveiligheid van elektrische voertuigen geeft de Swov aan dat gevaarlijke situaties zich vooral voordoen als voetgangers en fietsers op een parkeerterrein lopen. Bij snelheden onder de 20 kilometer per uur blijken elektrische auto's (ev's) nauwelijke geluid te produceren. Dit kan potentieel zeer gevaarlijke situaties opleveren. 

Geluid toevoegen

In Japan heeft de overheid inmiddels normen op papier staan die eisen stellen aan het geluidsniveau van elektrische voertuigen tot 20 kilometer per uur. Europa is momenteel ook druk aan het werk om akoestische waarschuwingssignalen toe te voegen. Doel is om een standaard voor dit soort auto's te ontwikkelen.

Massa, kortsluiting en snelheidsverschil

Naast geluidsniveau noemt de Swov in haar rapport ook de hogere massa van ev's, kortsluitingsrisico's en snelheidsverschillen bij leegraken van een accu als mogelijke extra risico's van de elektrische auto.

Volgens het instituut is nader onderzoek nodig om een goed beeld te krijgen van de verkeersveiligheid van elektrisch aangedreven voertuigen. 

bron: SWOV

Reacties (2)

Ik ben het gedeeltijk eens met meneer Hofman, maar voor de wel oplettende en geen MP3/smartphone gebruikende fietser en voetganger, moet er wel worden nagedacht over een oplossing voor dit probleem. Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling van deze oplossing waarbij elektrische voertuigen worden voorzien van een interne geluidsbron. Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AXIS & Stuifmeel BV in Waddixnveen via +31 182-647070 of via info@axis-stuifmeel.nl

Jurgen Bastiaansen

19-10-2011 op 11:56

Tjonge het is ook nooit goed, worden eindelijk die lawaaibakken uit de wereld geholpen, produceren ze weer te weinig geluid. Ik wil niet veel zeggen maar de meeste fietsers en voetgangers die ik in de stad zie, hebben of wel een MP3 speler op vol volume staan of een mobiele telefoon, waar ze hun aandacht bij hebben. laten mensen hun aandacht maar gewoon bij het verkeer hebben.

Dirk Hofman

17-09-2011 op 19:24

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden