URBANA / DENVER, VS, 30 augustus 2011 11:52

Biobrandstof dankzij pandapoep en gist

Wetenschappers in Denver hebben ontdekt dat bacteriën in de uitwerpselen van panda’s helpen met het omzetten van plantaardig materiaal in biobrandstof. Dit bericht valt samen met een bericht van de Universiteit van Illinois, waar wetenschappers een nieuwe gistsoort hebben ontwikkeld die sneller biobrandstof uit zeewier kan winnen.

Bij het omzetten van rood zeewier in biobrandstof wordt er gebruik gemaakt van gisting. Hierbij worden de stoffen glucose en galactose afgebroken. De gist heeft echter een voorkeur voor glucose en zal geen galactose consumeren tot de glucose-bron is uitgeput. Wetenschappers aan de Universiteit van Illinois hebben nu echter een gistsoort ontwikkeld die meerdere suikers tegelijk kan fermenteren.

Yong-Su Jin, assistent-professor aan de universiteit: "Belangrijk is het vermogen van deze streng om tegelijk cellobiose en galactose te fermenteren, wat het proces veel efficiënter maakt." De wetenschapper geeft ook aan dat de snelheid van dit proces een belangrijk voordeel is van het winnen van biobrandstof uit zeewier, ten opzichte van andere organische bronnen. Dit omdat de afbraak van vezels in deze materialen een uitdaging blijft voor wetenschappers.

Pandapoep

Een ontdekking van wetenschappers in Denver levert een oplossing voor de moeilijke afbraak van vezels bij andere organische bronnen. Een bacterie die voorkomt in pandapoep kan biologische bronnen als gras, houtsnippers en landbouwafval, makkelijker afbreken.

Het enorm taaie materiaal dat bekend staat als lignocellulose, kan dankzij de ontdekte bacterie veel sneller afgebroken worden. Fysicus Ashli Brown van Mississippi State University: "We hopen dat ons onderzoek het gebruik van biobrandstoffen in de toekomst zal vergroten en zal helpen om onze afhankelijkheid van olie te stoppen."

Termieten versus reuzenpanda's

Wetenschappers weten al langer dat reuzenpandaberen, net als termieten en vee, bacteriën in hun spijsverteringssysteem hebben om de cellulose in plantmateriaal om te zetten in voedingsstoffen. Brown en haar collega's analyseerden uitwerpselen van panda's en ontdekten dat een aantal bacteriën overeenkomen met de bacteriën waarmee termieten hout afbreken.

"Onze studie geeft aan dat de soort bacteriën in panda-uitwerpselen wel veel efficiënter kan zijn in het afbreken van plantmateriaal dan de bacteriën van termieten en ook nog eens beter geschikt is voor massaproductie van biobrandstoffen", aldus Brown.

Vervolgonderzoek

Brown doet nu een poging om alle bacteriën in de spijsvertering van de reuzenpanda te identificeren om de meest krachtige enzymen te kunnen identificeren. "De ontdekking leert ons ook het belang van biodiversiteit en het behouden van bedreigde diersoorten", waarschuwt Brown. Ze stipt nog eens aan dat er nog maar minder dan 2 500 reuzenpanda's in het wild voorkomen en ongeveer 200 in gevangenschap. "Dieren en planten zijn een grote bron van medicijnen en andere producten waar mensen afhankelijk van zijn. Als die uitgestorven raken, verliezen we onze potentiële bronnen van dit soort producten."

 

bron: Eurekalert

Foto's:

Reuzenpanda

© Aandrijvenenbesturen.nl