SEOEL, KOREA, 29 augustus 2011 10:18

Draadloze elektrische bus in Seoel

Het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) heeft een draadloze elektrische bus ontwikkeld, die niet hoeft te stoppen om op te laden. Op dit moment rijden al prototypen van deze bus in een pretpark in Seoel.

De batterijen van de bus worden onderweg permanent draadloos opgeladen. De Olev-bussen (on-line electric vehicle) met aanhangers halen hun energie uit elektrische velden die onder een speciale busbaan worden gegenereerd. Daardoor is in het voertuig maar een kleine batterij nodig - ongeveer 20% van het formaat van gangbare batterijen - die voldoende is om delen van de route te overbruggen waar geen elektrische velden zijn aangelegd.


Op het complete proeftraject van 2,2 km is slechts 375 m voorzien van laadvelden, wat volgens de ontwikkelaars van het KAIST aantoont dat zo'n olev-traject relatief eenvoudig is aan te leggen. De velden worden opgewekt op ongeveer 15 cm onder het wegoppervlak, daar komt dan nog een afstand van 5 cm tot het voertuig bij. Er kan een rendement worden gehaald  van rond de 80% en maximaal wordt ongeveer 100 kW overgebracht.

Foto's:

Olev-bussen in een pretpark in Seoel.

Olev-bussen in een pretpark in Seoel.

© Aandrijvenenbesturen.nl