LILLO, BELGIĆ«, 19 augustus 2011 12:22

Nederlands-Belgische wereldprimeur met 1 MW brandstofcelcentrale

De chloorfabriek van Solvay in Lillo (Antwerpen) gebruikt elektriciteit uit brandstofcellen van Nedstack PEM. De Belgisch-Nederlandse elektriciteitscentrale 'PEM Power Plant' is met 12.600 brandstofcellen en 1 MW vermogen de grootste ter wereld.

De PEM Power Plant zet waterstofgas, een reststof uit de chloorindustrie, om in elektriciteit en warmte. Met deze PEM Power Plant kan Solvay circa 10% van de benogdige elektriciteit produceren.

In 2007 bouwde Nedstack al een kleinere variant van 70 KW voor Akzo Nobel in Delfzijl.

De brandstofcellen blijken een bijzonder lange levensduur te kennen. Onlangs bereikten ze in Nedstack’s PEM Power Plant bij Akzo Nobel in Delfzijl de mijlpaal van 10.000 uur continubedrijf. Naar verwachting zullen de cellen 20.000 uur volmaken.

En de centrale bij Akzo, die al vier jaar draait, blijkt bijzonder weinig onderhoud te vergen. Ze wordt door Nedstack op afstand beheerd.

De PEM Power Plant voor Solvay is ontwikkeld en gebouwd met ondersteuning van het Vlaams Nederlandse samenwerkingsverband ‘Waterstofnet’.

In september wordt de installatie in Antwerpen gebruik genomen.
 

bron: Engineeringnet.be

Foto's:

Transport van de PEM Power Plant

Dinsdag 26 juli werd de PEM Power Plant met een dieplader vervoerd van Arnhem naar Antwerpen. In september wordt de installatie daar in gebruik genomen. (Foto: Agentschap NL)

© Aandrijvenenbesturen.nl