IJMUIDEN, 16 augustus 2011 14:06

Siemens levert nieuwe aandrijfsystemen voor Tata Steel

Siemens Nederland heeft van Tata Steel in IJmuiden opdracht gekregen voor het moderniseren van enkele aandrijvingen in de warmbandwalserij. Het betreft de aandrijvingen van Coiler nr. 3. Met deze modernisering, die begin 2012 wordt opgeleverd, is een bedrag van meer dan 4 miljoen euro gemoeid. Siemens vervangt momenteel in deze walserij ook de aandrijvingen van de eindwalsen 1-7, en moderniseerde hier eerder al de level 1-automatisering.

Aan het einde van de warmbandwalserij wordt het staal opgewikkeld tot rollen. De installaties die dit doen noemt men Coilers. De gewalste strip, die met een snelheid van meer dan 75 km/uur bij de Coilers aankomt, verlaat de walserij in de vorm van rollen (coils) met een gewicht tot 40 ton en een diameter variërend van 1,2 tot 2,3 meter.

Om de klant in de toekomst een breder pakket staal met hoge sterkte te kunnen leveren, moet het vermogen van de Coiler-aandrijvingen worden verhoogd met 20%. Daarnaast verhoogt de modernisering ook de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van Tata Steel's installaties.

Siemens levert niet alleen de motoren en de frequentieregelaars, maar ook de gehele engineering, bouw, installatie en inbedrijfstelling, inclusief de integratie van de Coiler-aandrijvingen in de bestaande Siemens-automatiseringsomgeving.

Bij Tata Steel in IJmuiden werken ruim 9.000 mensen. Zij produceren en leveren 7,5 miljoen ton hoogwaardig en bekleed staal in de vorm van rollen, met daarbij ook ontwerp-, technologie- en consultancyservices. Het staal uit IJmuiden wordt met name verwerkt in de automobielindustrie, de bouw en de verpakkingsindustrie. Het materiaal wordt verder toegepast in batterijen, buizen, industriële voertuigen en in witgoed, zoals koelkasten en fornuizen.

bron: Siemens Nederland

Foto's:

De Coiler-installatie van Tata Steel

De Coiler-installatie van Tata Steel

© Aandrijvenenbesturen.nl