Laatste nieuws:

MICHIGAN, VS, 16 augustus 2011 13:34

Snelste tweebenige robot ter wereld (video)

Mabel, een robot van de University of Michigan, kan rennen als een mens. Met een topsnelheid van 11 kilometer per uur is Mabel ’s werelds snelste tweebenige robot met knieën, aldus de ontwikkelaars.

Mabel, de rennende robot'
Mabel, de rennende robot
1/1

"Het is verbluffend", zegt Jessy Grizzle, een professor van de Department of Electrical Engineering and Computer Science. "Ik heb een machine nog nooit zo zien bewegen." 

Verbeterde looprobot

Mabel is in 2008 gebouwd in samenwerking met Jonathan Hurst, toentertijd een doctoraalstudent van het Robotics Insitute aan Carnegie Mellon University. Sinds die tijd hebben Jessy Grizzle en doctoraalstudenten Koushil Sreenath en Hae-Won Park veel verbeteringen doorgevoerd. Met name de feedback-algoritmes, waarmee de robot haar evenwicht bewaart en real-time op de omgeving reageert, zijn verbeterd.

Mabel begon eerst met snellopen over gladde oppervlakken. Daarna werden er oneven ondergronden overwonnen en afgelopen juli ging de robot voor het eerst joggen. Hiermee bereikte Sreenath het doel van zijn onderzoek slechts enkele dagen voordat hij zijn proefschrift moest verdedigen.

Vluchtfase

Er zijn maar weinig robots die kunnen rennen. En dan nog lijkt het bij de meeste andere robots meer op snelwandelen. Het verschil zit hem in de ‘vluchtfase', het moment waarop een rennend persoon al het contact met de grond verliest. Mabel is 40 procent van elke stap in de lucht, in tegenstelling tot andere rennende robots, die minder dan 10 procent per stap in de lucht verkeren. Een vluchtfase van 40 procent is vergelijkbaar met die van een rennend persoon.

Van exoskelet tot lopend voertuig

"We voorzien mogelijk wonderbaarlijke toepassingen voor dit onderzoek: exoskeletten waarmee mensen die normaal aan een rolstoel gekluisterd zijn weer kunnen lopen, of waarmee reddingsmedewerkers bovenmenselijke krachten krijgen en protheses die zich gedragen als hun biologische evenknie", aldus Hurst. Ook toepassingen als robotsoldaten of -reddingsmedewerkers behoren tot de mogelijkheden. 

Bij reddingsoperaties op moeilijk begaanbaar terrein zijn twee benen ook efficiënter dan wielen of rupsbanden. "Stel je ook een toekomst voor waarin je niet eerst een pad vrij hoeft te maken en wegen hoeft te bouwen om een voertuig zich te laten voortbewegen," zegt Sreenath "in plaats daarvan hebben we een stel rennende machines die je kunnen vervoeren zonder wegen, maar met een stabiel en rendabel vervoermiddel." 

De stang waar Mabel aan vast zit en die ook in onderstaande video te zien is, functioneert enkel om de robot netjes in een cirkel te geleiden. Je ziet haar ook versnellen en dan een aantal keren abrupt afremmen. De bestuurder doet dit expres.  

   

bron: Engineer Live

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

7 maart 2017 - Veldhoven - NH Conference Centre Koningshof
RapidPro 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
9 mei 2017 - nnb
Safety Event 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden