BRUSSEL, BELGIë / SAN FRANCISCO, VS, 15 augustus 2011 11:55

Robots roven boekenplank leeg (video)

Een filmpje van de Vrije Universiteit Brussel heeft vorige week een prijs gewonnen in San Francisco op het Conference of Artificial Intelligence. In het filmpje zet een team van robots de aanval in op een boekenkast. Het team, de ‘Swarmanoid’ genoemd, bestaat uit vliegende ‘oog-bots’, rollende ‘voet-bots’ en een ‘hand-bot’ die een boekenplank kan beklimmen.

Marco Dorigo van de VU Brussel geeft aan dat het een simpele demonstratie is, maar dat de robots in de toekomst nog veel lastiger en moeilijker taken kunnen uitvoeren. Zo zou een gebouw uitgerust kunnen worden met een eigen interne robot-brandweer, die in actie komt zodra de nood aan de man is.

Robotteam

Dorigo en zijn team hebben tot op heden een legertje gebouwd van dertig ‘voet-bots', tien ‘oog-bots' en acht ‘hand-bots'. "Je ziet niet vaak een praktische demonstratie met heterogene zwermen', zegt Lynne Parker van de University of Tennessee. "Veel demonstraties zijn simpele laboratoriumdemonstraties. De makers van dit filmpje hebben duidelijk moeite gedaan om te laten zien hoe ze [de robots] allemaal samenwerken."

Communicatie is de sleutel tot success

Om de robots goed te laten samenwerken moeten ze allemaal dezelfde taal spreken. Alle robots zijn hiertoe uitgerust met leds aan de buitenkant waarmee ze doormiddel van verschillende kleuren met elkaar kunnen communiceren. Met behulp van een infraroodsignaal kunnen de robots elkaar localiseren.

"Het is te vergelijken met praten", zegt Dorigo. Net als mensen verschillende stemmen kunnen ontwaren in een drukke ruimte, kan een robot een infraroodstraal oppikken en de afstand en richting van de bron bepalen. Op deze manier kunnen de robots in real time inspringen op veranderingen. Gaat er bijvoorbeeld een lid van het team stuk, dan worden de taken herverdeeld onder de overblijvende robots. 

 

 

bron: New Scientist

Foto's:

Robots

De robots hebben met succes het boek geroofd

© Aandrijvenenbesturen.nl