Laatste nieuws:

TOKIO, JAPAN, 2 augustus 2011 16:39

Zelflerende robot (video)

Onderzoekers van de Hasegawa groep van Tokio’s Institute of Technology hebben een robot gemaakt die in staat is om geleerde concepten toe te passen om nieuwe vaardigheden te leren. Het team heeft een zelfkopiërende neurale technologie toegepast die ze het ‘Self-Organizing Incremental Neural Network’ (SOINN) hebben gedoopt. In een video demonstreert het team de mogelijkheden van de robot.

De Japanse zelflerende robot'
De Japanse zelflerende robot
1/1

My name is nobody

De robot zelf moet helaas naamloos door het leven, het gaat per slot van rekening niet om de robot zelf, maar om de neurale technologie achter ‘zijn' prestaties. De robot is in staat om zelf uit te vinden wat er in een bepaalde situatie gedaan moet worden door informatie op te slaan in een netwerk met het menselijk brein als blauwdruk.

Robot schenkt water in

Het team van het instituut vroeg bijvoorbeeld aan de robot om een beker water in te schenken uit een fles, wat snel en behendig werd uitgevoerd. Dat is niet veel nieuws; de robot volgt simpelweg vooraf aangegeven instructies op. Daarna werd de robot gevraagd om de drank tijdens de handeling af te koelen. Deze keer pauzeerde de robot even terwijl de machine overwoog wat het zou moeten doen om aan dit verzoek te voldoen. De robot heeft meteen door dat hij de nieuwe opdracht niet onder de huidige omstandigheden kan uitvoeren; beide armen zijn namelijk al bezet (in de ene arm zit de beker, in de andere de fles). Dus zet de robot de fles neer, zodat het een ijsblokje kan oppakken en in de beker kan deponeren.

Een kleine stap voor een robot, een grote stap voor de mensheid

Deze kleine demonstratie is wellicht niet zo spectaculair, maar betekent wel een grote stap voorwaarts in robottechnologie en programmeren. In staat zijn om te leren betekent dat de robot met slechts een basis-set aan kennis geprogrammeerd hoeft te worden, waar op voortgebouwd kan worden zo lang als de robot bestaat. Precies dezelfde manier waarop een mens zijn leven begint met een minieme hoeveelheid aan informatie en hierop voortborduurt gedurende een heel leven. De robot heeft echter één voordeel; het kan niet alleen leren van eigen ervaring, maar ook van de ervaring van andere robots over de hele wereld. Het lijkt een beetje op hoe wij als mens informatie van internet kunnen opzoeken, met het verschil dat een robot ook meteen weet hoe het probleem opgelost moet worden.

Robot x en robot y
Als voorbeeld noemt een lid van het onderzoeksteam een situatie waarin een robot een oudere man moet verzorgen en gevraagd wordt om hem wat thee te brengen. Als de robot (robot x) niet weet hoe dat moet, raadpleegt hij via internet een andere robot (robot y) die het wel weet. Wonderbaarlijk genoeg kan robot x dit zelfs doen als hij probeert om Engelse thee te maken, terwijl robot y misschien alleen weet hoe je Japanse thee maakt. Dan nog kan robot x deze kennis op zijn eigen situatie toepassen door de kennis te gebruiken die hij zelf heeft vergaard. Juist daarom is deze doorbraak zo belangrijk, want nu kunnen robots eindelijk, met genoeg tijd en ervaring, dingen doen die je normaal alleen in science-fiction leest of ziet.


bron: PhysOrg.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden