DEVENTER, 20 juli 2011 13:52

7 miljard Euro aan subsidies voor onderzoek en innovatie

Gisteren kondigde EU-commissaris Máire Geoghegan-Quinn aan dat er bijna 7 miljard Euro beschikbaar komt om innovatie door research een duwtje in de rug te geven. Het zogeheten FP7-fonds van de Europese Commissie zal naar verwachting zo’n 174 000 banen opleveren op korte termijn. Op lange termijn moet de regeling bijna 450 000 banen opleveren en 80 miljard Euro BBP-groei gedurende 15 jaar.

Subsidie voor onderzoek staat hoog op de EU-agenda. Als Europa wil kunnen concurreren met grootmachten als de Verenigde Staten en China, dan is dat ook hard nodig. Universiteiten, onderzoeksorganisaties en industrie zullen onder de meer dan 16.000 begunstigden zijn van de subsidie. Speciale aandacht zal worden besteed aan het Midden- en Kleinbedrijven, met een pakket van pakweg 1 miljard Euro. Er komt ook een nieuwe EU-prijs voor vrouwelijke innovatoren. 

Grote vraagstukken

EU-commissaris Geoghegan-Quinn : "Vandaag laat Europa wederom haar toewijding zien om research en innovatie bovenaan de politieke agenda voor groei en banen te zetten. EU-brede concurrentie om deze fondsen in de wacht te slepen zal Europa's beste onderzoekers en innovatoren samenbrengen om oplossingen voor de grote vraagstukken van deze tijd te vinden. Oplossingen voor energievoorziening, voedselvoorziening, klimaatverandering en onze immer vergrijzende bevolking", aldus Geoghegan-Quinn.

Verdeling

Vandaag is bekendgemaakt hoe het totaalbedrag van bijna 7 miljard Euro verdeeld zal worden over de verschillende kennisgebieden. Voor ICT innovaties die leiden tot ondersteuning van een steeds grijzer wordende bevolking is bijvoorbeeld 240 miljoen Euro beschikbaar, voor onderzoek naar nanotechnologie 488 miljoen Euro, enzovoort. De complete onderverdeling van subsidiegelden is hier na te lezen.

 

bron: Europa Nu

Foto's:

Euroteken

© Aandrijvenenbesturen.nl