DELFT, 14 juli 2011 13:13

Veilig werken aan elektrische auto's

Op 14 september organiseert NEN een informatiebijeenkomst over het veilig werken aan elektrische auto’s. Reparatie, onderhoud en uiteindelijk de ontmanteling van een elektrische auto gaan gepaard met andere gevaren en risico’s dan bij conventionele auto’s. Denk bij een elektrische auto vooral aan de aanwezigheid van gevaarlijke elektrische spanningen.

De Nederlandse wetgeving (ARBO-wetgeving) is redelijk duidelijk: onder spanning werken is niet toegestaan, tenzij... en dan alleen onder zeer strikte voorwaarden. Maar de accu als energiebron laat zich niet zomaar uitschakelen, en spanningsloos storing zoeken is vaak onbegonnen werk. Wat zijn dus die voorwaarden, en vooral: hoe doe je dat dan, veilig werken? De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn medewerkers, en zal hier een helder (aantoonbaar) antwoord op moeten hebben.

NEN 3140 voor de automobielsector

Voor de elektrotechnische installatiewereld in Nederland geeft de norm NEN 3140 de best denkbare invulling van de ARBO-vereisten voor installaties tot 1000 V wisselspanning of 1500 V gelijkspanning. Kan dit ook toegepast worden voor het werken aan elektrische auto's? Sluit deze norm voldoende aan bij de belevingswereld en het begrippenkader in de ‘niet-elektrotechnische' automobielsector? Of is er behoefte aan een specifiek document, door belanghebbenden en deskundigen op maat gemaakt voor de doelgroep? NEN wil hier tijdens een bijeenkomst graag over van gedachten wisselen met betrokkenen, deskundigen en belanghebbenden. 

Informatiebijeenkomst 14 september

De kosteloze bijeenkomst is op woensdagmiddag 14 september om 13.00 uur bij NEN in Delft. Bij voldoende belangstelling wordt ook direct de interesse gepeild voor deelname aan een op te richten werkgroep met als doel een specifiek document te ontwikkelen voor het veilig werken aan elektrische auto's.

Klik hier voor meer informatie.

 

bron: NEN

Foto's:

Elektrische auto

© Aandrijvenenbesturen.nl