Laatste nieuws:

DELFT, 6 juli 2011 10:10

Onthulling eerste studentenracewagen op waterstof

Op 9 juli onthult Forze, het waterstof-raceteam van de TU Delft, hun waterstofracewagen op het Spuiplein in Den Haag. Met deze wagen debuteren de Delftse studenten volgende week in Formula Student, een wereldwijde competitie onder 500 universiteiten. Ook het Delftse DUT Racing Team komt uit in de Formula Student wedstrijd. In juni onthulden zij hun elektrische racewagen.

Conceptschets van de Forze IV'
Conceptschets van de Forze IV
1/1

'We zijn het eerste team in deze wereldwijde competitie dat zal racen met een waterstof brandstofcel, dat is een enorme technische uitdaging in een racewagen', aldus teamchef Wouter Krul. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Zolang de waterstof op een groene manier wordt opgewekt is de enige uitstoot die bij deze reactie plaatsvindt zuiver water. 'Net als met onze waterstofkarts willen we laten zien wat de potentie van waterstof als duurzame brandstof is', legt Krul uit. 

Waterstofauto uit Delft

De Delftse waterstofauto, de Forze IV, maakt zaterdag zijn eerste meters. Het Spuiplein is dan omgetoverd in een circuit waar Denis Donkervoort, racend in de groene wagen, het publiek trakteert op een show vol burnouts en donuts.

Forze IV: primeur

De auto is voor de Formula Student wedstrijd op het circuit van Silverstone in Engeland ontworpen. 'Er bestaat nog geen racewagen van dit formaat die racet op een waterstofbrandstofcel. We hebben op 9 juli dus een echte primeur', vertelt Wouter Krul, 'De waterstofauto heeft een maximale snelheid van 120 km/u en trekt net zo snel op als een Porsche'.

Brandstofcel

Het team, bestaande uit ruim 50 studenten, heeft drie jaar ervaring met het ontwerpen en bouwen van waterstofauto's. Waar de afgelopen jaren de auto steeds was gebaseerd op een superkart, heeft het team dit jaar besloten de volgende stap te zetten en een meer volwassen racewagen te ontwikkelen. De nieuwe auto is groter, heeft een complexe wielophanging en bevat een door de studenten zelf ontwikkeld brandstofcelsysteem. Dit systeem zorgt voor het benodigde racevermogen en is het kloppend hart van de racewagen.

DUT Racing

Forze is het tweede Delftse team dat aan de wereldwijde Formula Student competitie gaat meedoen. Sinds 2000 doet het DUT Racing Team mee, en met groot succes. Vorig jaar won het team met hun extreem lichte bio-ethanol aangedreven bolide de sterk bezette wedstrijd op het circuit van Hockenheim. Dit jaar is het DUT Racing Team overgestapt op elektrische aandrijving.

 

bron: Greenchoice Forze / TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden