LEUSDEN, 6 juli 2011 09:54

'Pull' benadering onderwijs & arbeidsmarkt in lijn met pleidooi technologiebranches

"Leuke voorstellen. Dit is eigenlijk waar wij al jaren voor pleiten." FHI-federatievoorzitter Eric van Schagen reageert instemmend op voorstellen die verschillende topteams hebben gedaan in hun adviezen aan het kabinet Rutte. "Het grote structurele probleem dat we als technologiebranches steeds nijpender gaan voelen, is de groeiende schaarste aan adequaat opgeleide technici, zowel bij onze eigen lidbedrijven als bij de klanten van de leden. Goed dat er nu waardevolle voorstellen worden gedaan in officiƫle adviesrapporten aan de regering."

Van Schagen is vooral blij met de benadering van studenten via ‘pull'-instrumenten waar traditioneel steeds werd ‘gepushed'. "In plaats van push-acties als ‘kies techniek' en dergelijke, is het veel effectiever om bèta-studies aantrekkelijk te maken door de vraag daarnaar te stimuleren. Het voorstel van het topteam High Tech Systemen, differentiatie van collegegeld, is een goed voorbeeld. Het topteam Chemie wil studiebeurzen van bedrijven uit de sector beschikbaar stellen. Kijk zo maak je het echt aantrekkelijk voor studenten. De waarde hiervan voor de maatschappij is enorm." 

Goede contacten met boegbeelden 

Ook het topteam Life Sciences is met een voorstel voor beurzen gekomen. ‘De sector verhoogt de instroom in relevante bèta-opleidingen door beurzen, honoursprogramma's en pre-universitaire programma's met inbreng van het bedrijfsleven', staat te lezen in het topsectorenplan Life Sciences & Health. 

"We hebben goede contacten met de ‘boegbeelden' van de verschillende sectoren, zoals Amandus Lundqvist van High Tech Systemen, Rein Willems van Chemie en Roel Fonville van Life Sciences", meldt de FHI-voorzitter. "Zij kunnen in elk geval op de steun van FHI rekenen bij de realisatie van deze voorstellen. Over verschillende sectoren heen zullen we de bedrijven moeten mobiliseren om hun verantwoordelijkheid te nemen. Als dat lukt, dan zal de overheid natuurlijk niet achter kunnen blijven. Maar primair moeten we nu met elkaar zelf onze nek uitsteken", meent Van Schagen, die zelf als CEO van Simac Techniek ook te maken heeft met de schaarste aan adequate kenniswerkers. 

Technologiemanifest

De trend die hiermee vorm lijkt te krijgen is door FHI vorig jaar bepleit in het ‘technologiemanifest' dat de brancheorganisatie in augustus 2010 aanbood aan zowel de leden van de Tweede Kamer als aan de toenmalige demissionaire minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Kort geleden speelden verschillende grote ingenieursbureaus ook in op deze lijn door aan te kondigen dat zij enkele leerstoelen aan de TU Delft gaan financieren.

"Deze positieve ontwikkeling moet overigens niet gaan betekenen dat op de budgetten voor fundamenteel experimenteel onderzoek wordt gekort. Juist niet zou ik zeggen. Als het bedrijfsleven een bijdrage gaat leveren en haar verantwoordelijkheid neemt, zal de overheid de hare richting wetenschap ook moeten blijven nemen. Dat is ook in het belang van een gezond bedrijfsleven en een maatschappij die haar problemen te lijf moet gaan met behulp van wetenschappelijke kennisontwikkeling", aldus FHI-voorzitter Van Schagen.

Foto's:

Eric van Schajen

Eric van Schajen: 'Voorstellen topteams stemmen hoopvol'

© Aandrijvenenbesturen.nl