Laatste nieuws:

LONDEN, ENGELAND, 4 juli 2011 11:38

Robot met okselzweet

Kevin Grennan, een net afgestudeerde ontwerper uit Londen, heeft robots ontworpen die geur gebruiken om mens-robot-interactie te verbeteren. Eén van de bizarre ontwerpen van de Brit is een stinkende robot-oksel, compleet met bijbehorende geur en okselhaartjes.

Het prototype van Grennan's robotoksel laat weinig aan de verbeelding over'
Het prototype van Grennan's robotoksel laat weinig aan de verbeelding over
Rechts
1/4

Tijdens een presentatie van zijn afstudeerwerk voor het Royal College of Art, presenteerde Kevin drie ontwerpen voor robots die letterlijk een uur in de wind stinken. 

Robot met een oksel

Een robot met iets wat als twee druppels water lijkt op een menselijke oksel, het lijkt te bizar voor woorden. Grennan legt uit: "Elke robot die ik heb voorzien van een ‘zweetklier' scheidt een specifieke chemische stof uit die een bepaald effect moet hebben op mensen. De chemische stof is gekozen om de basisfunctie van de robot te versterken." Zo heeft Grennan een bommen-opruim-robot voorzien van een oksel die de geur van angstzweet verspreid bij gevaar, als teken dat omstanders moeten maken dat ze wegkomen.

Operatiebot met knuffelhormoon

Ook maakte Kevin Grennan een ontwerp voor een operatierobot volgens dit principe. "De robot verspreidt oxytocine, een hormoon dat in het menselijk brein te vinden is." Dit hormoon, ook wel het ‘knuffelhormoon' genoemd, wordt aangemaakt bij positief menselijk contact zoals aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. De operatierobot zorgt er zo voor dat patiënten een groter gevoel van vertrouwen krijgen en zich meer op hun gemak gaan voelen.

Orderpickerbot met ‘Axe-effect'

Misschien wel het meest vergezochte idee van Grennan is een robot orderpicker, bedoeld voor installatie in een productiehal waar vrouwen werken. De robot verspreid een chemische stof genaamd ‘androstadiënon'. Deze stof is ook terug te vinden in mannenzweet en een groot scala aan mannenparfums. Androstadiënon kan onder bepaalde omstandigheden de stemming van vrouwen beïnvloeden. "Ik kan me indenken dat deze robot in een productie-omgeving de productiviteit van vrouwelijke werknemers kan versterken", aldus Grennan.

Wat het doel is van dit alles? Volgens Grennan is het vooral bedoeld om mensen aan het denken te zetten. "Ik hoop dat het duistere vooruitzicht van robots die ons gedrag met geuren beïnvloeden, reflectie uitlokt over de manier waarop wij écht in de toekomst mens-machine-interactie willen gaan vormgeven."

Voorlopig hoeven we dus niet bang te zijn dat we de neiging krijgen om een operatierobot te gaan knuffelen.

 

bron: IEEE Spectrum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden