Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 24 juni 2011 11:48

Solar Team Twente onthult nieuwe zonneauto

Vandaag heeft Solar Team Twente samen met staatssecretaris Halbe Zijlstra haar nieuwe zonneauto onthuld. Met deze auto, die '21Connect' is gedoopt, zal het team later dit jaar deelnemen aan de World Solar Challenge in Australië.

De nieuwe zonneauto van Solar Team Twente, met het voltallige team'
De nieuwe zonneauto van Solar Team Twente, met het voltallige team
Rechts
1/2
Gisteren werd nog de laatste hand gelegd aan de nieuwe zonneauto; vanochtend werd deze in alle vroegte vervoerd naar Amsterdam, waar de auto gepresenteerd werd aan de pers. Dit in het bijzijn van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Speerpunten bij het ontwerp van de auto waren een zo laag mogelijk gewicht en zo min mogelijk luchtweerstand. In beide ambities is het team zeker geslaagd.

Aerodynamica en gewicht

Het Twentse team heeft zich tijdens het ontwerpen sterk gericht op de aerodynamica van de auto. Hierbij keek het hoe je de lucht zo efficiënt mogelijk langs de auto kan geleiden. De auto heeft, onder meer geïnspireerd op de wieken van windmolens, dan ook allemaal ronde vormen. Volgens teamleider Siebe Brinkhof is er geen enkel recht stukje aan de zonneauto te bekennen. Om de aerodynamica verder te verbeteren is de auto voorzien van een speciale nanocoating. Deze bestaat uit minuscule bolletjes die kleine oneffenheden, die onzichtbaar zijn voor het oog, opvullen. Het team heeft becijferd dat de luchtweerstand van de zonneauto maar liefst tien keer lager is dan die van een personenauto.
Om gewicht te besparen zijn de buitenschil en het dragende chassis van de zonneauto ontworpen als één geheel. Deze is gemaakt van een licht en stevig composiet dat bestaat uit koolstofvezelmatten en epoxyhars. Het team heeft zo het gewicht van de auto kunnen beperken tot slechts 180 kilo. Dat is ruim dertig procent minder dan de vorige Twentse zonneauto.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onthulde samen met het team de auto. Hij toonde zich onder de indruk van het ontwerp en de inzet van het team. "Het is een mooi voorbeeld van een koppeling tussen toegepast en fundamenteel onderzoek. Daar zijn we ook mee bezig met dit kabinet." Over de kansen op winst in Australië was de staatsecretaris, net als het solar team zelf, erg positief: "Ik zie jullie in het najaar terug, met de bokaal!"

Smartphone-applicatie

Verder lanceerde het team vandaag een smartphone applicatie waarmee iedereen de vorderingen van het team kan volgen. Dit aan de hand van nieuwsberichten, blogs, tweets, foto's en video's. Tijdens de race in Australië volg je via de applicatie welke snelheden de auto behaalt, wat de locale weersomstandigheden zijn en welke afstanden het team die dag heeft afgelegd. De applicatie is geschikt voor Android-, iPhone-, Nokia- en Blackberry-toestellen en is gratis verkrijgbaar via www.solarteam.nl/applicatie.

Solar Team Twente
Sinds september 2010 werken achttien studenten van dertien verschillende opleidingen van Saxion en Universiteit Twente aan de nieuwe zonneauto. De studenten zetten gedurende anderhalf jaar hun studie opzij om zich fulltime op dit project te storten. Uniek aan de Twentse benadering is dat het team functioneert als een volledig zelfstandige studentenonderneming. De leden van het team ontwerpen, bouwen en testen de auto zelf. Verder gaan ze zelf samenwerkingsverbanden en sponsorovereenkomsten aan. Naast de studenten maken dan ook maar liefst 150 bedrijven deel uit van het team.

World Solar Challenge

In oktober doet Solar Team Twente voor de vierde keer mee aan de World Solar Challenge, de Formule 1 voor zonneauto's. De Challenge vindt iedere twee jaar plaats in Australië en start dit jaar op 16 oktober. Ruim veertig teams uit meer dan twintig landen doen mee aan de ruim 3000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide. Het team hoopt dit jaar de stijgende lijn van de afgelopen drie deelnames door te trekken en zo de laatste stap te zetten naar het erepodium. Het ultieme doel is wereldkampioen worden.

 

bron: Universiteit Twente

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden