Laatste nieuws:

DEVENTER, 10 juni 2011 16:39

Smart sensor regelt nominale snelheid luchtmotoren

Aan een zwak punt van de luchtmotor - de regeling van de snelheid - is nu een einde gekomen door een regeling die is gebaseerd op een ingebouwde snelheidssensor.

'
1/1
Gewicht en formaat zijn altijd al doorslaggevende argumenten geweest als het aankomt op de selectie van een luchtmotor voor een automatiseringsoplossing. Vergeleken met een gelijkwaardige elektrische motor is een luchtmotor ongeveer een derde van de omvang en weegt maar een vijfde van het gewicht van de elektrische uitvoering. Deze voordelen komen vooral tot hun recht bij draagbare machines of apparaten en stationaire installaties.

Als de belasting van een luchtmotor toeneemt daalt de nominale snelheid. Neem bijvoorbeeld een mixer die een mengsel met constante snelheid moet roeren voor de beste productieresultaten. Wanneer de viscositeit van de oplossing toeneemt of het volume afneemt, zal dit direct gevolgen hebben in de vorm van een niet gewenste verandering van de snelheid. Deprag, producent van luchtmotoren, heeft nu een snelheidsregeling ontwikkeld waarbij dit probleem niet meer aan de orde is.

Snelheidssensor

De ontwikkelde regeling werkt simpel en betrouwbaar. Een contactloze snelheidssensor is  geïntegreerd in de luchtmotor, tussen de vaanmotor en de overbrenging. De sensor meet de actuele snelheid van de motor. De regelaar verkrijgt de gewenste nominale snelheid als input op het LCD van de controller. Vervolgens vergelijkt de regelaar de twee snelheidswaarden. Zodra er een verschil wordt gedecteerd, activeert de regelaar een klep die de luchtinvoer van de motor regelt en zo de snelheid. Het resultaat van deze regeling is dat de motor constant op de gewenste snelheid kan draaien.

Deze snelheidsregelaar was aanvankelijk ontwikkeld voor een roerinrichting bij een chemisch bedrijf waar vloeibare chemicaliën en oplossingen worden gemengd. De roerder is uitgerust met een rotormixer of een rotorblad met perslucht. Deze applicatie was gebaat bij een constante roersnelheid, waarop de engineers van Deprag op zoek gingen naar een eenvoudige oplossing voor een betrouwbare snelheidsregeling.

Lees meer in a&b 6-7/2011

bron: a&b

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden