EINDHOVEN, 7 juni 2011 14:22

Rose: de robothulp op afstand

De ontwikkeling in Eindhoven van ‘Rose’, een robot bedoeld voor de thuiszorg, verloopt voorspoedig. Op de recente editie van Vision & Robotics werd de robot gedemonstreerd en ook de eerste gebruikerstesten zijn al succesvol afgerond.

Rose staat voor ‘remotely operated service robot' en helpt mensen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. De robot is inzetbaar voor allerhande huishoudelijke taken, zoals maaltijdbereiding, maar kan ook benut worden in noodsituaties, bijvoorbeeld het vinden van een persoon of het inschakelen van hulpdiensten.
De robot kan bestuurd worden via een computer die lokaal op of afstand staat opgesteld. Het huidige model (Rose 1) kan enkele taken ook al autonoom uitvoeren, zoals naar een lokatie gaan en objecten ontwijken. Met behulp van een stereoscopische camera en een laserscanner kan de robot nauwkeurig navigeren. 


Er wordt nog druk doorontwikkeld aan de robot op basis van de testresultaten en de inzichten die het huidige model verschaft. Het project loopt tot januari 2012. Het einddoel is een product wat op de markt gebracht kan worden.

Rose wordt ontwikkeld door: Inroads, TU Eindhoven, Fontys Hogescholen, Sioux embedded systems, NTS Group, Ingenieursbureau Tegema, Van Berlo, Wingz en Exact Dynamics.
Klik hier voor meer informatie
 

bron: TSR Project

Foto's:

Rose: de robothulp op afstand

© Aandrijvenenbesturen.nl