Laatste nieuws:

AUSTIN, TEXAS, 30 mei 2011 14:44

EARL de bowlende robot

Het Amerikaanse ingenieursbedrijf Arm Automation heeft een geavanceerde robot ontwikkeld die kan bowlen. De ‘Enhanced Automated Robot Launcher’, of kortweg Earl wordt ingezet in de research en testfase van bowlingmaterialen.

Earl in actie'
Earl in actie
1/1
Arm Automation, gevestigd in de staat Texas, ontwikkelt op maat gemaakte oplossingen voor industriële toepassingen. Zo ontwikkelde het bedrijf eerder onder andere een testmethode voor orthopedische implantaten, robots die met nucleair materiaal kunnen werken, onderwaterrobots en robots om magazijnen mee te automatiseren.

Bowlende robot

Het meest in het oog springende voorbeeld van het vernuft van Arm Automation kwam in 2010 met de introductie van Earl de bowlende robot. Deze wordt toegepast door de US Bowling Congress (USBC). De USBC is zeg maar de ‘KNVB' van de Amerikaanse bowlingwereld. Met de Earl robot kan praktisch elke speelstijl van een willekeurige bowler worden gesimuleerd, wat handige informatie voor coaches oplevert. Ook wordt met de robot getest of bowlingmaterialen aan alle specificaties voldoen.

Loslaten binnen 1 milliseconde

Het lijkt zo simpel, een mechanische arm maken om een bowlingbal te gooien. Eén van de grootste uitdagingen was echter het moment waarop de bal losgelaten moest worden. Volgens ingenieur Greg Wiese van Arm Automation was de uitdaging om een bowlingbal met een nauwkeurigheid van minder dan 1 ms te kunnen loslaten. "Rekening houdend met de gooisnelheid van 39 kilometer per uur die de USBC voorschreef resulteerde een afwijking van 1 milliseconde al in een afwijking van 1 graad in balhoogte en 1,3 cm relatief aan de foutlijn. Nog grotere afwijkingen resulteerden in een bal die tegen het plafond gegooid, of de baan in geramd werd." Earl is in staat om een bowlingbal met een precisie van 250 µs weg te gooien.

Aansturen met enorme precisie

De robot wordt aangestuurd door een Beckhoff C6920 industriële PC waar de TwinCAT NC PTP software en Windows CE als besturingssysteem op draait. Voor de mens-machineinterface is Earl uitgerust met een Beckhoff CP6901 controlepaneel met touchscreen. De machine communiceert via EtherCAT; een op ethernet gebaseerd controlesysteem. Zo wordt het exacte moment bepaald waarop de bal losgelaten moet worden.
Veiligheid
Uiteraard is er bij zo'n grote robotarm, die ballen van enkele kilo's in het rond slingert, ook gedacht aan de veiligheid. De TwinCAT software monitort elk aspect van het systeem continu. Als er tijdens de bediening iets misgaat, dan wordt de aandrijving uitgeschakeld en de robot in een rustpositie gebracht, tot het systeem opnieuw is ingesteld. Ook staat Earl in een beschermende kooi met veiligheidssensoren, lichtgordijnen en veiligheidsschakelaars.

Lees hier het originele Engelstalige artikel

bron: Design News

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden