Laatste nieuws:

DELFT, 29 mei 2011 15:09

Bedrijfsleven aan de slag met certificering duurzame biomassa

In het Shell Technology Centre in Amsterdam vond de tweede ‘Roadshow certificatie duurzame biomassa' plaats. Hier werd ingegaan op het in Nederland ontwikkelde NTA 8080 certificatiesysteem. Dit is wereldwijd toepasbaar om aan te tonen dat de biomassa die een bedrijf produceert, verwerkt, verhandelt of toepast, voldoet aan internationale duurzaamheidseisen.

'
1/1
Een aantal bedrijven ondertekende een intentieverklaring, waarin zij aangaven concreet aan de slag te gaan met NTA 8080 certificering. Dit waren Staatsbosbeheer, Energy Pellets Moerdijk, North Sea Group en Woodchips Moerdijk.
Tijdens de Roadshow, georganiseerd door Haven Amsterdam en NEN, werd ingegaan op het in Nederland ontwikkelde certificatiesysteem voor duurzame biomassa. Dit systeem is gebaseerd op de duurzaamheidafspraken die zijn vastgelegd in NTA 8080. Naast een toelichting over dit certificatiesysteem gaven verschillende bedrijven presentaties over hun duurzaamheidsprojecten binnen en buiten Nederland. Ten slotte tekende een aantal bedrijven een intentieverklaring met Ger van Tongeren, voorzitter van de Commissie Deskundigen Schemabeheer duurzaamheidscriteria biomassa, om hun duurzaamheidsambities kracht bij te zetten.

Duurzaamheid biomassa

Biomassa wordt ingezet als alternatieve energiebron of als grondstof voor groene chemie en kan zo een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar het begrip duurzaamheid is in dit certificatiesysteem breder gedefinieerd en heeft ook betrekking op onderwerpen zoals landgebruik, biodiversiteit en arbeidsomstandigheden bij de plantages. NTA 8080 kan een belangrijke rol spelen in discussies over duurzaamheid, omdat niet alleen gekeken wordt naar de zogeheten ‘planet'-aspecten, zoals broeikasgas en biodiversiteit maar ook naar ‘people' (lokaal welzijn) en ‘profit' (lokale welvaart).

Brede betrokkenheid

Het certificatiesysteem is ontwikkeld door een brede groep belanghebbenden met vertegenwoordiging van overheid, bedrijfsleven, NGO's, ministeries, kennisinstellingen en certificeringinstellingen, onder begeleiding van het Nederlands Normalisatie-instituut. Het certificatiesysteem is opgezet als groeimodel. Bedrijven kunnen doorgroeien van een niveau waarbij ze voldoen aan de wettelijke eisen uit de Europese richtlijn, de Renewable Energy Directive (RED), tot het niveau van NTA 8080.

Haven Amsterdam

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van en bedrijven in Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Citaten van aanwezigen

  • Ewald Breunesse, Shell Nederland: "Biomassa gaat een belangrijke rol spelen in onze energiemix. Daarom moet de duurzaamheidskwaliteit keihard gegarandeerd zijn."
  • Onofre Andrade, Sustainability Manager, North Sea Group: "North Sea Group believes that Good methods for traceability of Biofuels throughout the entire supply chain, from production to blending and transport is essential to guarantee the trust of our consumers, especially in this commodity market that is in a way invisible for consumers. That is the reason we strive to make sustainability more concrete to consumers by means of certification and working with our NGO's partners."
  • Ger van Tongeren, voorzitter van de Commissie van Deskundigen Schemabeheer duurzaamheidscriteria biomassa: "Nederland heeft met NTA 8080 een wereldwijde basis geïntroduceerd voor het aantonen van de duurzaamheid van biomassa. Het certificatiesysteem is door een brede groep belanghebbenden opgesteld onder begeleiding van NEN. Het certificatiesysteem is bedoeld voor vaste, vloeibare en gasvormige biomassa, waarmee het bijdraagt aan een level playing field. Certificering is een zeer bruikbaar instrument om aan te tonen dat men voldoet aan Europese regelgeving en internationaal gedragen duurzaamheidseisen. Dit is van groot belang voor een geslaagde toepassing van biomassa."
  • Henk Wanningen, Sr. Hoofd Productgroep Biomassa & Klimaat, Staatsbosbeheer Dienstverlening: "Natuur brengt - naast biodiversiteit, rust en beleving - ook hout en biomassa voort. Er mag geen twijfel zijn over de vraag of hout en biomassa duurzaam zijn geproduceerd. Staatsbosbeheer koos eerder al voor FSC-certificering van het bos. Ook voor biomassa kiest Staatsbosbeheer voor een certificeringsysteem dat brede steun heeft van overheid, bedrijfsleven en de ngo's. Met de NTA 8080 kunnen we laten zien dat natuur duurzame biomassa voortbrengt."
  • Leo van der Vlist medewerker externe relaties, Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV): "Het verbeteren van het welzijn van inheemse volken bij de productie van duurzame biomassa is een grote uitdaging voor Nederlandse bedrijven."

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden