Laatste nieuws:

DELFT, 12 mei 2011 09:00

SmartBird vliegt (video)

Op basis van onderzoek naar de natuurlijke vlucht van een zilvermeeuw zijn medewerkers van Festo erin geslaagd een autonoom vliegende vogel te ontwikkelen, de SmartBird. Zonder externe aandrijving bewegen de vleugels van de SmartBird zich geheel natuurlijk waardoor hij, net als een echte vogel, kan zweven en zich kan voortbewegen.

'
1/1

Aan de basis staat een actieve gewrichtstorsie-aandrijving gecombineerd met een complexe regeling. Het resultaat kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe aandrijf- en handlingtechnologieën, het realiseren van een betere energie-efficiëntie ten behoeve van bijvoorbeeld automatiseringsdoeleinden en lichtgewicht constructies.

Oplossing uit de natuur 

De SmartBird is ontwikkeld in het kader van het ‘Bionic Learning Network'. Dit team onderzoekt op welke wijze de natuur oplossingen heeft gevonden voor complexe zaken als vliegen, het oppakken van een nootje met een olifantenslurf en het zwemmen onder water. Dit heeft inmiddels geleid tot de ontwikkeling van onder meer de Bionische Handling Assistent, de Robotino XT en de Bionische Tripod 3.0. En nu dus ook de SmartBird.

Het biomechatronisch eindresultaat - de SmartBird - is opgebouwd uit een energie- en hulpbronefficiënte structuur met een totaalgewicht van 450 gram. Deze structuur is voorzien van geïntegreerde functionaliteiten (met een actieve gewrichtstorsie-aandrijving) waardoor de vogel zowel kan opstijgen, vliegen als landen uitsluitend op basis van de vleugelslagen. De functionaliteiten zijn opgenomen in de vleugels en de vluchtbesturing in romp en staart. Daarnaast zijn er strenge eisen gesteld aan de aërodynamische eigenschappen van de constructie en de vermogensdichtheid van de aandrijving.

Elektonica voor besturing

De ‘onboard' elektronica verzorgt de nauwkeurige aansturing van de vleugels. Daarbij kunnen de besturingsparameters realtime worden ingesteld en geoptimaliseerd. De besturing van de bewegingsvolgorde van de vleugelslagen en de verdraaiing van de vleugels volgt in cycli van milliseconden waardoor een optimale luchtstroom langs de vleugels ontstaat.

Het eindresultaat heeft een vleugelspanwijdte van 2 meter en een vermogen van slechts 23 W nodig. Bij metingen is dan ook een elektromechanisch rendement tot 45% en een aërodynamisch rendement tot 80% vastgesteld.

Het model van de SmartBird laat zien dat het mogelijk is lift- en stuwkrachten te realiseren zonder gebruik te maken van roterende delen. Een belangrijk gegeven in het kader van bijvoorbeeld een veilige interactie tussen mens en machine in industriële applicaties. Mogelijke toepassingsgebieden variëren van actuatoren in de procesautomatisering tot energie-opwekking en hefvleugelgeneratoren.

 

bron: Festo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden