Laatste nieuws:

DELFT, 1 mei 2011 11:46

Beste spaghettibrug draagt 68 maal het eigen gewicht

De beste Spaghettibrug van Nederland draagt 68 keer het eigen gewicht. De brug, gebouwd door de studenten van team De lijm is rond, heeft de Spaghettibruggenwedstrijd bij de TU Delft gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door Het Gezelschap "Practische Studie", de studievereniging van studenten Civiele techniek aan de TU Delft.

'
1/1

De wedstrijddag begon met 25 enthousiaste studententeams die vooraf niet wisten wat de bouwopdracht zou worden. Hun uitdaging was dit jaar een brug te bouwen die schuin naar boven liep. Binnen drie uur moest elk team een zo licht mogelijke brug bouwen die 4 kilo kon houden. Sommige teams hadden een laptop meegenomen en gingen hun ontwerpen uitrekenen, andere teams vertrouwden op hun gevoel en gingen snel aan de slag. Team De lijm is rond won. De studenten verklaarden vooral op inzicht te hebben geconstrueerd en veel aandacht aan de uitwerking te hebben besteed. Het team bestond uit Timo de Goede, Jeroen Loijen, Guido Bongers, Frank Walhout en Paul van den Noort.  

Het uitwringen van een spaghettibrug

's middags waren de bruggen die bedrijven en studenten vooraf hadden geconstrueerd aan  de beurt. Zij hadden van tevoren een uitdagende opdracht gekregen en moesten maar liefst een meter overspannen met spaghetti en een brugdek van lasagnebladen.. De winnende brug werd gebouwd door ingenieursbureau Lievense. Met een kleine kilo spaghetti (928.3 gram) werd maar liefst 63.1 kilo belasting gedragen, bijna 68 keer het eigen gewicht dus. Andere jaren werden er zelfs resultaten van 200 keer het eigen gewicht behaald, maar omdat dit jaar een uitzonderlijk moeilijke opdracht was, werd dit resultaat niet behaald. De moeilijkheid zat hem vooral in de belasting op torsie, dat wil zeggen: de brug moest een beweging aankunnen alsof er een handdoek werd uitgeknepen. Ook de jury liet weten dat deze opdracht de ingenieurs uitdaagde om een echt 3D ontwerp te maken, terwijl je op papier vooral in 2D tekent en rekent. Verder maakte wederom studententeam "De Lijm is Rond" indruk door de beste studentenbrug te bouwen. Zij krijgen bovenop de teambouwprijs prijs van 300 euro een prijs 1000 euro. Hun brug kon 43 keer het eigen gewicht dragen.  

Pech

Erg interessant was de analyse van de juryleden die live commentaar gaven op de high-speed camerabeelden Niet eerder was tijdens de wedstrijd zo goed te zien waar het mis ging met de brug. Vaak was pech een belangrijke factor: een spaghettisliert waar een luchtbelletje in zat, of een schouder van degene die de gewichten op moest leggen was soms al genoeg om een brug te doen bezwijken. 

Mooiste brug

De prijs voor de mooiste brug ging naar team Bruggenbouwkunde. 

Zelf proberen? Download hier de handleiding 'Spaghettibruggen voor dummies'

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden