Laatste nieuws:

, 6 maart 2011 11:12

Industriële automatisering trekt technologiebranche uit dal

Anders dan na eerdere conjuncturele dips, is het nu de branche voor Industriële Automatisering die het herstel van technologiebranches inluidt. Voorheen startte de conjunctuuromslag meestal in de branche Industriële Elektronica. De gezamenlijke technologiebranches in Nederland boekten in 2010 voor 9,5 procent meer orders dan in 2009. De omzet kwam 6,8 procent hoger uit dan vorig jaar toen de omzet nog 7,4 procent terugliep ten opzichte van het jaar daarvoor.

'
1/1

De cijfers uit het trendonderzoek van FHI, federatie van technologiebranches, betekenen zowel qua omzet als orderontvangst een herstel naar ongeveer het niveau van 2008. De totale omzet over 2010 kwam uit op bijna 6,5 miljard euro, gerealiseerd door zevenhonderdvijftig bedrijven in de branches Industriële Elektronica, Industriële Automatisering, Laboratorium Technologie en Medische Technologie.

De groei in de Industriële Automatisering hangt volgens FHI-directeur Kees Groeneveld sterk samen met het herstel van de procesindustrie, dat in de tweede helft van 2009 al inzette en zich in 2010 vertaalde naar investeringen. De branche Laboratorium Technologie profiteert ‘in de slipstream' van de procesindustrie mee van het herstel. Deze branche, die nooit sterke schommelingen vertoont, groeide met ruim 7 procent naar een niveau dat hoger ligt dan ooit tevoren.

Diepste dip

De elektronicabranche was de technologiesector die in de jaren 2008 en 2009 de diepste dip vertoonde. Het herstel duurt daar dan ook wat langer. Met bijna 13 procent meer orders en 5,3 procent meer omzet is deze branche nog lang niet op het niveau van 2007, dat toen nog ruim 20 procent hoger lag.

De branche voor Medische Technologie heeft meestal de neiging anticyclisch te bewegen. Na voortdurende stevige groei in de afgelopen jaren, is er nu in 2010 voor het eerst weer een terugval in omzet van 3 procent. De orderintake nam nog wel met bijna 4 procent toe in die branche.

Groei houdt aan

FHI verwacht dat de groei in de industriële technologiebranches zal aanhouden. Voor de branches Laboratorium Technologie en Medische Technologie is dat minder zeker, mede vanwege de afhankelijkheid van overheidsinvesteringen in deze branches.

bron: FHI

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden