, 26 februari 2011 21:47

Verpakkingen in Duitsland altijd aanmelden

Nederlandse ondernemingen dienen aan de Duitse regelgeving te voldoen wanneer zij verpakte producten naar Duitsland exporteren. Bij het niet voldoen aan de Duitse verpakkingsverordening (VerpackV) dreigen er boetes tot 50.000 euro per artikel voor degene die het product op de markt brengt, waarschuwt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

"In de meeste Europese landen wordt de recycling van verpakkingen door de importeur geregeld. In Duitsland worden buitenlandse ondernemers echter verplicht de recycling zelf te verzorgen, waardoor zij op de hoogte moeten zijn van de geldende regelgeving", zegt Gianna Corbelli, recyclingconsulente bij de DNHK: "Wij krijgen hierover dagelijks vele vragen."
Uit de nieuwste statistieken van de Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK) blijkt dat steeds meer bedrijven voldoen aan hun verplichtingen op dit gebied. Het gaat dan voornamelijk om de aanmelding bij een Duits duaal systeem voor verpakkingsrecycling. Het aantal aangemelde bedrijven is in 2009 verviervoudigd ten opzichte van 2008, wat het totaal op 57200 brengt.

Verklaring

Ook het afgeven van de Duitse Vollständigkeitserklärung (VE) is in 2009 met 40 procent toegenomen. De VE is verplicht voor bedrijven die jaarlijks meer dan 80 ton glas, 50 ton papier of 30 ton plastic, blik of aluminium verpakkingen naar Duitsland exporteren. In totaal werden er 3395 verklaringen afgegeven, waarvan 6 procent uit het buitenland afkomstig was.

Ook een aantal Nederlandse bedrijven dient een VE af te geven. In 2009 hebben 28 Nederlandse bedrijven dit gedaan, waarmee Nederland na Duitsland en Italië op plaats 3 staat. "Na controle moet de VE door een accountant van een elektronische handtekening worden voorzien", zegt Corbelli: "Veel Nederlandse accountants beschikken helaas nog niet over de hiervoor benodigde software."
Daarom is de DNHK een samenwerking met een partner uit Duitsland aangegaan die bekend is met de eisen voor het opstellen van de VE, beschikt over een elektronische handtekening en Nederlandse bedrijven bij hun verplichting kan ondersteunen.

Registreren

De VE voor het jaar 2010 dient uiterlijk op 1 mei 2011 binnen te zijn. De complete afhandeling gebeurt via het online portaal van de Duitse kamers van koophandel (IHK). Via de link http://www.ihk-ve-register.de/ kunnen bedrijven zich registreren en de VE opstellen. Vanaf 2 mei 2011 wordt via het online portaal een overzicht vrijgegeven van alle bedrijven die de VE hebben afgegeven.

bron: DNHK

Foto's:

verpakking

© Aandrijvenenbesturen.nl