Laatste nieuws:

DELFT, 30 januari 2011 16:28

Insectenoog inspiratie voor beeldsensor

De natuur is een bron van inspiratie voor de ontwikkeling van kleine, autonome sensoren, bijvoorbeeld op het gebied van zicht. Er zijn twee belangrijke beeldsensortypes in de natuur aanwezig: het enkelvoudige menselijke oog en het facetoog van insecten.

'
1/1

Het facetoog behoort tot de meest compacte visionsensoren. Dit oog is een samenvoeging van afzonderlijke lenzen met hun eigen fotoreceptoren. Het visuele systeem van insecten stelt hen in staat om te vliegen met een beperkte intelligentie en hersencapaciteit. Mukul Sarkar heeft tijdens zijn promotie-onderzoek aan de TU Delft  een beeldsensor ontworpen die de perceptie van het gezichtsvermogen bij insecten nabootst. De CMOS-beeldsensor is gericht op industriële (machine vision) en medische toepassingen.

In de sensor is de CMOS metaallaag gebruikt om een geïntegreerde micro-polarisator te creëren die polarisatie-informatie kan detecteren. Deze polarisatie-informatie blijkt nuttig te zijn in toepassingen zoals real-time materiaalclassificatie en autonome robotnavigatie. Verder is de sensor uitgerust met in de pixel geintergeerd analoog en digitaal geheugen, wat flexibiliteit van het dynamisch bereik en in-pixel binarisering in real time mogelijk maakt. De binaire uitgang van de pixel probeert het flikkerende effect van het oog van de insecten te repliceren, dit om de kleinst mogelijke beweging te detecteren gebaseerd op de verandering van de toestand. Een ingebouwde teller telt de veranderingen van de toestanden voor elke rij om de richting van de beweging in te schatten.

De chip bestaat uit een matrix van 128 x 128 pixels, heeft een oppervlakte van 5 x 4 mm2 en het is ontworpen en gefabriceerd in een 180-nm CMOS proces.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden