Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 30 januari 2011 15:43

Consumentenbond: inzameling spaarlampen in winkels kan beter

De inzameling van afgedankte spaarlampen via de winkels is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van Stichting LightRec Nederland. De onderzochte gespecialiseerde lampenwinkels houden zich beter aan hun wettelijke verplichting om oude spaarlampen in te nemen bij aankoop van een nieuwe dan de onderzochte supermarkten, warenhuizen of bouwmarkten.

'
1/1

De Consumentenbond stuurde mysteryshoppers naar 245 winkels in Nederland, zowel ketens als zelfstandige speciaalzaken. De wettelijk verplichte ‘oud-voor-nieuw' regeling, het innemen van de oude lamp bij aankoop van een nieuwe, is bij veel personeel in de winkels onbekend, zo blijkt uit het onderzoek. In de helft van de gevallen werden de oude spaarlampen niet ingenomen bij aankoop van een nieuwe. Weinig winkelmedewerkers bleken daarnaast kennis te hebben van het inzamelingsdoel of goede alternatieven voor de ouderwetse gloeilamp. Een slechte ontwikkeling, want spaarlampen behoren tot het klein chemisch afval en kunnen door deze apart in te zamelen voor meer dan 90% gerecycled worden.

Bekend als ‘Partner van Wecycle'

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor LightRec aanleiding om winkeliers en winkelpersoneel te helpen om hun inzamelprestaties en hun kennis te verbeteren. Retailers die nog niet voldoende meewerken aan de inzameling van spaarlampen ontvingen deze week al separaat bericht over hun prestaties. LightRec wil met deze partijen om tafel gaan om hun prestaties te verbeteren. Volgend jaar zal het onderzoek opnieuw worden uitgevoerd.

De inzameling van spaarlampen via winkels is volgens LightRec van groot belang, aldus Jeroen Bartels, directeur van de stichting. Bartels: "De winkel is een belangrijke schakel in het inzamelsysteem. Het is voor de consument eenvoudig en toegankelijk daar zijn oude lamp in te leveren." LightRec heeft de inzameling uitbesteed aan de Stichting NVMP en beschikt zodoende over een gratis ophaalservice voor winkels en speciale inzamelmiddelen voor de retail. "Gelukkig zijn er ook voldoende winkels die het wel goed doen," legt Bartels uit. De winkels die het goed doen zijn herkenbaar als Partner van Wecycle. "En dat moeten er steeds meer worden."

LightRec zal de komende tijd meer aandacht gaan besteden aan voorlichting van het winkelpersoneel. In samenwerking met de Nederlandse Lichtassociatie (NLA) werkt LightRec ook aan een speciale voorlichtingskit, in lijn met de voorlichtingscampage ‘Zuinig licht, heldere keuze' van de Task Force Verlichting.

bron: Consumentenbond

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (21)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden