Laatste nieuws:

TILBURG, 10 januari 2011 00:50

Aerospace en Maintenance Park in Midden-Brabant

Er komt een aerospace en maintenance Park in Midden-Brabant. Hiervoor ontvangt de gemeente Tilburg een subsidie van acht miljoen van de provincie Noord-Brabant in het kader van de subsidieregeling Samen Investeren. De gemeente Tilburg draagt twee miljoen euro bij.

De Ericsson-campus in Gilze-Rijen'
De Ericsson-campus in Gilze-Rijen
1/1

Voor de keuze van de locatie heeft Tilburg een onderzoek laten verrichten. Daarin werden twaalf potentiële locaties in Midden-Brabant onderzocht. Deze lijst is teruggebracht tot vier plekken die aan de meeste eisen voldoen. Tilburg neemt het advies uit het rapport over  en heeft een intentieverklaring ondertekend met de vastgoedeigenaren van de Ericsson Campus in Gilze-Rijen. Wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken): "Op deze locatie is ruimte beschikbaar, omdat Ericsson niet alle panden op de campus in gebruik heeft. Er is een uitstekende bestaande infrastructuur en we kunnen er snel terecht."

Simulatoren

In samenspraak met de provincie is bepaald dat de middelen in eerste instantie worden aangewend om vier projecten op gang te brengen die vanaf 2014 op eigen benen moeten kunnen staan. Het gaat hierbij om de opzet van een opleidingencentrum voor helikopteronderhoud, een simulatorenpark waar luchtvaartsimulatoren, maar ook simulatoren voor de gezondheidszorg en calamiteitenbestrijding bij elkaar gebracht kunnen worden en  een Aerospace & Maintenance House. Dit is een projectbureau dat wordt ingericht om de sector door te ontwikkelen door bijvoorbeeld innovatie te stimuleren, samenwerking tussen bedrijven te bevorderen en het cluster in binnen- en buitenland te promoten.
Tenslotte is een bijzondere leerstoel ingesteld aan de Universiteit van Tilburg die bekleed wordt door hoogleraar Henk Akkermans. De leerstoel richt zich op onderzoek naar en onderwijs in de dynamiek van samenwerkingsverbanden voor het onderhoud van technisch complexe kapitaalgoederen.

Werkgelegenheid

De maintenancesector is een belangrijk onderdeel van de Midden-Brabantse industrie. Wethouder De Ridder: "De industrie kan alleen maar draaien bij een optimaal georganiseerde onderhoudssector. Door het actief stimuleren van een duidelijk aandachtsgebied binnen die sector - de luchtvaart- leidt dit tot een toenemende aandacht voor de industrie in zijn geheel. Bijvoorbeeld door meer interesse voor technisch beroepsonderwijs onder jongeren. Uit onderzoek van hoogleraar Akkermans blijkt dat langdurig investeren in de maintenancesector het aantal banen in Midden-Brabant in die sector kan laten groeien van de huidige 1500 naar mogelijk 5000 tot 6250 in 2030."

De Ideale Connectie

De beschikbare tien miljoen Euro wordt in de periode 2011 tot en met 2013 besteed op basis van een projectprogramma dat de gemeente de afgelopen maanden schreef in samenwerking met de gemeente Gilze-Rijen, het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Het projectprogramma sluit aan bij de speerpuntsectoren die de regio Midden-Brabant heeft vastgelegd in het regionale economische actieprogramma De Ideale Connectie.  Op Zuid-Nederlands niveau passen de activiteiten binnen het programma van het Dutch Institute World Class Maintenance, het instituut dat op dit niveau strategische sturing en operationele ondersteuning geeft aan het bevorderen van de innovatiekracht van de 'Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) sector.  Met dit instituut werd eveneens nauw samengewerkt bij de totstandkoming van de plannen. Het projectprogramma is een vervolg op het feit dat Midden-Brabant ook landelijk gezien wordt als top maintenance regio, zoals recentelijk in het regeerakkoord is vastgelegd.

bron: Gemeente Tilburg

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden