BRUSSEL, 10 januari 2011 00:01

Metal-Alliance.be geeft meer internationale slagkracht aan Belgische markt voor metaalbewerking

Om de metaalbewerkende sector in België klaar te stomen voor de volgende decennia heeft een aantal Belgische leveranciers van machines, gereedschappen en technologie voor metaalbewerking een gezamenlijk overlegplatform opgericht. Metal-Alliance.be zal de basis vormen voor meer professioneel overleg en gezamenlijke actie bij de Belgische leveranciers van machines, gereedschappen en technologie voor metaalbewerking.

Agoria en een kernteam van 14 bedrijven*) hebben de aanzet gegeven voor een Belgisch overlegplatform voor leveranciers van machines, gereedschappen en technologie voor plaatbewerking, verspaning, oppervlaktebehandeling en lassen.

Metal-Alliance.be wil de belangen van de metaalbewerkende bedrijven en hun leveranciers ondersteunen, met het oog op het behoud en de versterking van hun gezamenlijke internationale slagkracht. Het platform moet een basis vormen voor gefundeerde informatieverstrekking, professioneel overleg en gezamenlijke PR en andere activiteiten die de internationale uitstraling van deze belangrijke industriële sector moeten vergroten.

Concurrentievermogen veilig stellen

Een dergelijk platform is dringend nodig, want de crisis heeft hard toegeslagen in de Belgische metaalbewerkende sector. Bovendien heeft de daaropvolgende daling van uitbreidings- en vervangingsinvesteringen ook drastische gevolgen gehad voor de leveranciers van investeringsgoederen, gereedschappen en technologie in deze sector.

Het resultaat is dat de recessie niet alleen ernstige zichtbare schade heeft aangericht bij klanten en leveranciers op korte termijn, maar ook op langere termijn. Op het niveau van productiecapaciteit en -technologie dreigt de Belgische metaalbewerkende industrie haar internationaal concurrentievermogen te verliezen en zelfs hopeloos achterop te raken ten opzichte van het buitenland. Een aantal belangrijke leveranciers merkt nu al dat zonder kordate actie de Belgische markt voor metaalbewerking een onbeduidende stip op de West-Europese landkaart dreigt te worden, met alle gevolgen van dien voor haar klanten. Doelgerichte gezamenlijke acties en onderling overleg moeten de Belgische metaalbewerkende sector klaarstomen voor de komende decennia.

Nieuwe leden welkom

De oprichting van Metal-Alliance.be is een belangrijke eerste stap bij het samenbrengen van dynamische en innoverende leveranciers die, om hun eigen core-business en die van hun afnemers veilig te stellen, willen meewerken aan toekomstgerichte gezamenlijke strategieën. De eerste acties van Metal-Alliance.be starten binnenkort. Bedrijven die nog niet zijn aangesloten maar alsnog aan dit door Agoria gesteunde project willen meewerken, kunnen zich nog altijd inschrijven. De deur staat open voor zowel grote als kleine leveranciers van machines, gereedschappen en technologie voor metaalbewerking. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met  Thierry Van Eeckhout (Siemens), voorzitter (Thierry.Van_Eeckhout@siemens.com), Michel Closet (van Waasdijk - SGM Technology), ondervoorzitter (m.closet@vanwaasdijk.com) of Peter Perremans (Agoria), (peter.perremans@agoria.be).

*) Het gaat om de bedrijven Siemens, van Waasdijk, SGM Technology, Gima Machines, Fanuc Robotics, De Tollenaere, VAC Machines, Seco Tools, Prima Finn-Power, Germond, Iscar, Heidenhain, Talas, DMG en SKS Machines.

bron: Metal-Alliance

Foto's:

metal

De initiatiefnemers, van rechts naar links : Thierry Van Eeckhout (Siemens), Michel Closet (van Waasdijk – SGM Technology) en Peter Perremans (Agoria).

© Aandrijvenenbesturen.nl