Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 7 november 2010 15:30

Wiskunde en informatica in energievraagstukken toegelicht tijdens CWI in Bedrijf 2010

Hoe kunnen windmolens in een windmolenpark op zee optimaal ten opzichte van elkaar worden geplaatst? Hoe zorg je ervoor dat er voldoende vermogen op het elektriciteitsnet beschikbaar blijft als iedereen zijn elektrische auto na de avondspits wil opladen? De opwekking en distributie van duurzame energie kan niet zonder complexe wiskundige berekeningen en geavanceerde software.

'
1/1

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam voert diverse energie-gerelateerde onderzoeksprojecten uit in samenwerking met bedrijven en onderzoeksinstellingen. Op donderdag 11 november 2010 zullen verschillende experts het thema ‘Energie, Wiskunde en Informatica' toelichten. Daarna volgt een paneldiscussie met top-specialisten op het gebied van kernfusie, zonne-energie en windenergie over Nederlandse investeringen voor een duurzame energietoekomst. Discussieleider is  Maria Henneman. Aansluitend aan het programma vindt de feestelijke opening plaats van de CWI-nieuwbouw.

Kernfusie 

Het wereldwijde energiegebruik neemt toe met de stijgende welvaart en de bevolkingsgroei; fossiele brandstoffen raken uitgeput. Wiskundigen en informatici werken mee aan het vinden van een goed alternatief. Kernfusie is hierbij een grote belofte - het nabootsen van de energiebron van de zon op aarde. Dit lost het energievraagstuk mogelijk voorgoed op, zowel wat betreft brandstofvoorraad, veiligheid als duurzaamheid. Energie-opwekking door gecontroleerde kernfusie is er echter nog steeds niet. Het duurt zo lang omdat het zo moeilijk is. Onderzoek van wiskundigen en informatici is nodig voor de totstandkoming hiervan. Bij het CWI worden nieuwe wiskunde en bijbehorende computeralgoritmen ontwikkeld, toegesneden op maatschappelijk relevante toepassingen, zoals gecontroleerde kernfusie en windparken op zee. De resultaten zullen onder meer toegepast worden bij het ontwerpen en gebruiken van ITER, de expermentele kernfusie-reactor die momenteel in Frankrijk gebouwd wordt. Het onderzoek op dit gebied raakt wereldwijd in een stroomversnelling, wat te merken zal zijn op CWI in Bedrijf.

Duurzame toekomst

Tijdens CWI in Bedrijf worden de mogelijkheden van bijdragen uit de wiskunde en informatica aan de energievoorziening besproken. Na een welkom van Barry Koren (dagvoorzitter, CWI) en Jan Karel Lenstra (CWI) spreekt Tony Donné (FOM-Instituut voor Plasmafysica en TU/e) over gecontroleerde kernfusie, Peter Eecen (ECN) over windenergietoepassingen, Peter Vaessen (KEMA) over transport en distributie van elektriciteit en Rob Aalbers (CPB) over innovatief klimaatbeleid. Daarna volgt een paneldiscussie over Nederlandse investeringen voor een duurzame toekomst, met Niek Lopes Cardozo (FOM en TU/e), Wim Sinke (ECN en UU), Sjef Peeraer (SP Innovation en Atoomstroom) en Gijs van Kuik (TUD en Duwind), onder leiding van Maria Henneman.

CWI 

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 160 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Ongeveer 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft circa 20 spin-off bedrijven voortgebracht.

bron: CWI

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden