, 8 oktober 2010 11:56

RS Components: energiebesparing wellicht grootste energiebron

Door slim gebruik te maken van energie dankzij de nieuwste technologische oplossingen, kunnen we meer energie besparen dan we energie kunnen opwekken uit alle mogelijke hernieuwbare energiebronnen. RS wil ontwikkelaars helpen bij het ontwerpen van dergelijke duurzame toepassingen.

RS Components heeft zijn aanbod uitgebreid met de nieuwste producten voor energiebesparende oplossingen in alle relevante toepassingsgebieden, van verlichting tot microcontrollers voor mobiele apparaten, van stroomopwekking tot procescontrole, van water tot verwarming, ventilatie en airconditioning. In elk gebied kan er fors bespaard worden op het energieverbruik door de nieuwste technologie te gebruiken.

Velichting: 75% besparen

Als we naar verlichting kijken, blijkt dat een doorsnee fabriek tot wel 75% kan besparen door de lampen te vervangen door 250 W metaalhalidelampen met ingebouwde intelligente besturing, of door 200 W efficiënte metaallampen te gebruiken in bestaande lampen. Het is ook mogelijk om retrofitlampen te gebruiken in plaats van compacte fluorescentielampen of om halogeenlampen te vervangen door ledlampen op moeilijk te bereiken plaatsen. Een doorsnee kantoorgebouw dat conventionele T8 tl-lampen en ballasts gebruikt kan ook tot 60% besparen als gevolg van verminderde ballastverliezen door over te stappen op elektronische ballast en dimbare balast in zones met natuurlijk daglicht. Door aanwezigheidsdetectoren in vergaderruimtes te gebruiken die de verlichting automatisch uitschakelen, kan ook tot 40% bespaard worden. RS beschikt over alle benodigde producten om deze ideeën te realiseren. 

Microcontrollers: spectaculair 

De mogelijkheden die voortvloeien uit het gebruik van de juiste microcontrollers voor draagbare oplossingen zijn niet minder spectaculair. De belangrijkste fabrikanten hebben een diepe slaapstandmodus ontwikkeld voor hun microcontrollers, zodat deze inactief blijven totdat ze gewekt worden door een gebeurtenis. Hierdoor wordt de levensduur van de batterij verlengd tot meer dan 20 jaar.

Een ander voorbeeld zijn de energiezuinige microcontrollers in combinatie met de nieuwste high efficiency regelaars waarmee energie opgevangen kan worden op lagere spanningen zodat systemen kunnen functioneren op zonne-energie, trillingsenergie of de temperatuurverschillen van het menselijk lichaam. Voorbeelden van toepassingen die nu al in gebruik zijn, gaan van een druif als stroomtoevoer voor een klok tot het benutten van de trillingen van het verkeer voor de sensoren op een brug, tot sensoren op zonne-energie voor de draadloze controle van een wijnbouwbedrijf.

Op RS Online vinden klanten veel meer dan het overzicht van het nieuwe producaanbod. Er is veel extra informatie beschikbaar over de mogelijkheden om energie te besparen in verschillende toepassingsgebieden, alsook technische gegevens, artikelen en video's.

Europese aanpak 

"Producten voor energiebesparende oplossingen zijn een erg belangrijk onderdeel uit ons aanbod. Aan de ene kant helpen we onze klanten om duurzame oplossingen te ontwikkelen. In tijden van klimaatverandering is er geen tijd te verliezen met het beperken van de CO2-uitstoot. Aan de andere kant gaan we verder met onze Europese aanpak, nog een voorbeeld dat onze Europese regionalisering weer een stap verder is", zegt Klaus Göldenbot, Regional General Manager EMEA bij RS.

bron: RS Components

Foto's:

rs

© Aandrijvenenbesturen.nl