Laatste nieuws:

ARNHEM, 6 oktober 2010 23:12

EcoTuk naar Cleantech Open in San Francisco

Ruben Antvelink en Frank Schouten hebben zich met hun EcoTuk gekwalificeerd voor de wereldwijde finale van de Cleantech Open Ideas Competition. Dit is 's werelds grootste wedstrijd op het gebied van schone technologie voor studenten en startende bedrijven. De finale is op 17 november in San Francisco.

'
1/1

Tijdens een gala, met 2500 schone-technologie-experts, investeerders en andere belangstellenden als publiek, presenteren de nationale winnaars uit 90 landen hun idee of product. De prijs die ermee kan worden gewonnen bestaat uit minstens 100.000 dollar aan diensten van experts om hun product (beter) in de markt te zetten.

EcoTuk: milieu de grote winnaar

Sinds Ruben Antvelink en Frank Schouten als student Autotechniek in juli 2009 de door de stichting Enviu uitgeschreven Hybrid Autorickshaw Battle in India wonnen met hun EcoTuk, staat hun leven voor een groot deel in het teken van dit vervoermiddel. Na hun opleiding gingen zij als zelfstandig ondernemer verder met de doorontwikkeling van de EcoTuk en met het uitbouwen van hun netwerk. Het prijzengeld van 10.000 euro kwam daarbij goed van pas.

De EcoTuk is de schone variant van de traditionele tuktuks, die in landen als India massaal de lucht ernstig verontreinigen. Onder begeleiding van docenten ontwikkelden de studenten een kit (zelfbouwpakket) waarmee een tuktuk-motor kan worden omgebouwd voor directe vloeibare lpg-injectie. Met lpg (in India goed verkrijgbaar) en directe inspuiting verbruikt de tuktuk circa 40% minder brandstof en ook de vervuiling neemt in die orde van grootte af.

Het milieu is de grote winnaar, maar ook de tuktuk-eigenaren die erin investeren spinnen er al snel garen bij. De investering (circa 1,5 maandsalaris) is in redelijk korte tijd terugverdiend door besparing op de brandstofkosten. Daarna verbetert hun positie structureel.

Centrum voor Ondernemerschap

Het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) van de HAN ondersteunt studenten bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Tijdens hun opleiding kunnen zij kiezen voor de hbo-module Ondernemerschap. Behalve dat dit voor studenten belangrijke vaardigheden én een waardevol extra certificaat oplevert, laten de ontwikkelingen rond de EcoTuk ook het nut ervan in de praktijk zien. Het CvO is dan ook bijzonder trots op de resultaten van zijn oud-studenten.

bron: HAN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden