HARDERWIJK, 26 september 2010 14:08

Leverancier veiligheidscomponenten krijgt nieuwe rol

Sinds 31 december 2009 is de nieuwe norm EN ISO 13849-1 van kracht. Voor zowel machinebouwers als machinegebruikers heeft dit ingrijpende gevolgen. Dit geldt voor de praktische uitvoering van de functionele veiligheid als ook voor het documenteren ervan.

De oude norm ging uit van een deterministische aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat bepaalde fouten zullen optreden. De nieuwe norm streeft naast de deterministische aanpak meer naar een probabilistische aanpak. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met de betrouwbaarheid van de toegepaste veiligheidscomponenten en met de vraag hoe vaak een veiligheidsfunctie wordt aangesproken. In de praktijk houdt dit in dat er door de ontwerper veel meer rekenwerk verricht moet worden.

Schmersal Nederland stelt vast dat dit alles ook vraagt om een andere rol voor de leverancier van de veiligheidscomponenten. Naast een toename van gegevensverstrekking met betrekking tot de specificaties, wordt er van de leverancier ook een adviserende rol verwacht. Schmersal is naar eigen zeggen dan ook meegegroeid van componentenleverancier naar leverancier van complete veiligheidsoplossingen. Speciaal daarvoor heeft het bedrijf een TÜV-getrainde veiligheidsspecialist aangetrokken.

bron: Schmersal Nederland

Foto's:

neniso

© Aandrijvenenbesturen.nl