Laatste nieuws:

UTRECHT, 26 september 2010 13:46

Cradle to Cradle heeft centrale plek op Macropak

Prof. Dr. Michael Braungart, schrijver van het boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things', geeft tijdens de vakbeurs Macropak een lezing over zijn visie op duurzaam ontwerpen. Op 7 oktober 2010 spreekt de Duitse chemicus, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op uitnodiging van Royal Haskoning en VNU Exhibitions om 14.00 en 16.00 uur in Theater Blauw.

Michael Braungart'
Michael Braungart
1/1

De Duitse chemicus Michael Braungart staat al jaren aan de basis van recycling en het gebruik van ‘groene' productietechnieken. Hij is van mening dat cradle-to-cradle geen extra geld hoeft te kosten: "Alle cradle-to-cradle producten zijn goedkoper dan de originele, omdat je niet langer technieken toevoegt om de schadelijke effecten te beperken. Voorwaarde is dat de mens begrijpt dat iets dat minder slecht is, niet altijd goed is. We denken bijvoorbeeld het milieu te beschermen door minder stroom te gebruiken. We beschermen echter niet, we vernietigen alleen minder."

Fit for the Future

Volgens Braungart past cradle-to-cradle op de gebieden energie en milieu uitstekend binnen het beursthema ‘Fit for the Future': "Driehonderd bedrijven in Nederland zijn inmiddels succesvol overgegaan op cradle-to-cradle. Deze bedrijven zagen in dat ze meer geld konden verdienen dan voorheen. Een tapijtfabrikant die op dit principe overging was de enige fabrikant die zijn winst zag groeien het afgelopen jaar."

Kersenboom

Braungart gebruikt in zijn boek het voorbeeld van een kersenboom. "De kersenboom biedt een ideale omgeving voor insecten en vogels. Hij geeft voedsel en de dieren bemesten daarmee de grond en zorgt voor luchtzuivering." De mens heeft natuurlijk meer nodig. "Om in onze behoeften te voorzien hebben wij technische grondstoffen nodig, zoals metalen en verfverdunners. Stoffen die niet in de biologische cyclus thuis horen en daar ook zeker niet terecht horen te komen. Aan de ene kant omdat dit het biologische systeem beschadigt en aan de andere kant omdat biologische materialen de kwaliteit van de technische grondstoffen vermindert. Beide stoffen moeten daarom in een apart cyclus worden verwerkt."

Aanmelden

Om deze lezing te bezoeken is aanmelding vooraf noodzakelijk via de registratiemodule voor de Industriële Week. Reeds aangemelde bezoekers ontvangen voor de beurs een mail waarmee ze zich alsnog kunnen aanmelden voor een lezing.

bron: Industriële Week

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden