Laatste nieuws:

DELFT, 29 augustus 2010 15:04

Gaming bij grote projecten loont voor planners

Gamen is niet alleen iets voor de jeugd, maar blijkt ook een nuttige bezigheid voor beleidsmakers en planners. Door de ontwikkeling van grote infrastructurele projecten in spelvorm actief mee te maken, verkrijgen ze een beter inzicht. Dat stelt Geertje Bekebrede, die op dinsdag 24 augustus promoveerde aan de TU Delft.

Screenshot van SimPort'
Screenshot van SimPort
1/1
Serious Games - realistische computerspellen voor serieuze doeleinden - bieden een veilige omgeving om allerlei toekomstige effecten te leren kennen zonder grote investeringen te hoeven doen. In haar proefschrift toont Geertje Bekebrede dit aan door middel van een serious game voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte (genaamd SimPort-MV2).
In het spel worden beslissingen over de aanleg van de terminals en het contracteren van gebruikers, genomen op basis van zelfgekozen strategieën en veranderingen in de omgeving. Deze keuzes kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het gebied. Juist voor de lange termijn geeft het spel volgens Brekebede inzichten die op geen enkele andere wijze kunnen worden verkregen.

Communicatieproblemen

De spelers - beleidsmakers en planners - ervaren via het spel wat hun beslissingen betekenen, waarbij ze voortdurend feedback krijgen over de voortgang en de financiële situatie. Ze ervaren de complexiteit van grote projecten en krijgen inzicht in de knelpunten die ontstaan bij bijvoorbeeld communicatieproblemen of een lage economische groei.
Uit evaluaties blijkt dat de spelers een beter beeld hebben van de toekomst en de noodzakelijke afstemming tussen de verschillende afdelingen. Zo kunnen op een leuke manier nuttige strategieën en oplossingsrichtingen worden verkend.

Flight simulator

"Met dit onderzoek wordt een belangrijke stap gezet in het ontwikkelen van simulaties om te leren reageren op veranderingen en om kosten te besparen. Zoals de flight simulator heeft geleid tot enorme kostenbesparingen en een fundamentele verbetering van de veiligheid in de luchtvaart, zo kan serious gaming de komende jaren een belangrijke bijdrage gaan leveren bij grote infrastructurele projecten", stelt Bekebrede

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden