Laatste nieuws:

HAARLEM, 22 augustus 2010 14:08

Meer politieke dwang voor groen bedrijfsleven

De industriële sector in Nederland is tot op heden nog niet vooruitstrevend met groen ondernemen, vindt Schneider Electric. Het bedrijf is dan ook van mening dat ondernemingen meer gestimuleerd moeten worden en ziet hierbij een hoofdrol voor het nieuwe kabinet weggelegd. Niet in de vorm van subsidies, maar in de vorm van politieke dwang.

Marcel van 't Hof'
Marcel van 't Hof
1/1

In Nederland staat milieuverantwoord ondernemen op een laag pitje. Het bedrijfsleven van mening dat zij meer gestimuleerd moeten worden door nieuwe belastingvoordelen. Schneider Electric denkt echter dat deze maatregelen niet afdoende zullen zijn. Stimuleren is niet afdoende gebleken;  voor succesvol groen ondernemen is verplichting nodig. Het stimuleren van het bewustwordingsproces is wel een belangrijke drijfveer. 

 

Grootverbruikers

Volgens het onderzoek ‘EERE Building Energy Data book 2006 & EERE Manufacturing Systems Footprint' van Schneider Electric is de sector industrie & infra verantwoordelijk voor 31 procent van het wereldwijde energieverbruik, gebouwen achttien procent, woningen 21 procent en datacenters en netwerken twee procent. In 2050 zal het energiegebruik verdubbelen. ‘We weten nu al dat het gebruik van elektriciteit voor veertig procent bijdraagt aan het broeikaseffect. We kunnen de ogen dus niet sluiten voor de drastische gevolgen van het gebruik van elektriciteit en moeten vooral in de genoemde branches streng aansturen op energie-efficiëntie', zegt Marcel van ‘t Hof, business manager energy efficiency van Schneider Electric.
De genoemde sectoren zijn verantwoordelijk voor 72 procent van het wereldwijde energieverbruik. Zij belasten het milieu fors. Bedrijven krijgen hierdoor ook met steeds hogere kosten te maken. Wil Nederland concurrerend opereren, dan zijn volgens Van ‘t Hof drastische maatregelen in de toekomst essentieel: een rigoureuze aanpak is noodzakelijk.

Geen verantwoordelijkheden

Volgens Van ‘t Hof, , is het onbegrijpelijk dat vele organisaties tot op heden nog geen medewerkers verantwoordelijk hebben gesteld voor het energiegebruik. Zolang niemand actief is gericht op het terugdringen van de energiekosten, zal niemand zich verantwoordelijk voelen voor het doorvoeren van energie-efficiency maatregelen. Reden hiervoor is dat de grootste verbruikers zelden weten welke kosten gepaard gaan met hun opereren. ‘Door een eindverantwoordelijke zoals een chief energy officer te verplichten bij grootverbruikers, worden organisaties door het geven van inzage gestimuleerd om energiebesparende veranderingen door te voeren.'

Te nemen maatregelen

Volgens Marcel van ‘t Hof moet de overheid het bewustwordingsproces beter stimuleren en de industriële markt verplichten hun energieverbruik te meten. Hierbij moet het verbruik goed worden uitgesplitst. ‘Hoe meer je als gebruiker wordt geconfronteerd met je energiegebruik, hoe hoger de drang wordt om verbeteringen aan te brengen. Het verbruik moet hierbij inzichtelijk worden gemaakt. Het zegt gebruikers weinig als je in kilowatturen gaat uitrekenen wat bepaalde productieprocessen of informatiesystemen aan energie kosten. Als je weet hoeveel auto's je ervan kunt laten rijden, zet dat eerder aan tot actie.'

bron: Schneider Electric

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden