Laatste nieuws:

SPIERDIJK, 2 juli 2010 22:48

Werktuigbouwstudenten ontwikkelden meedraaiende zonnecollectoren

In Spierdijk (gemeente Koggenland) onthulden Alkmaarse studenten Werktuigbouwkunde twee mechanisch meedraaiende zonnecollectoren bij de zelfvoorzienende woongemeenschap ‘De nieuwe proef'. In totaal plaatsen en testen de studenten 50 volledig draaibare en 50 stilstaande collectoren. Docent Rob van Leeuwen: "De studenten verwachten ruim 25 procent meer stroomopbrengst van de draaibare zonnepanelen."

De eerste demonstratie'
De eerste demonstratie
1/1
  "Hun opdracht was om zo goedkoop mogelijk een mechanisme te produceren dat 100 collectoren zo goed mogelijk met de zon mee laat draaien," vertelt Van Leeuwen. "Zoals de studenten het nu bedacht hebben is er maar een motor nodig om 25 zonnecollectoren te laten draaien. Deze wordt bediend met een besturingssysteem dat de studenten ook zelf bouwden."   

De panelen zijn voorzien van twee lichtsensoren. Van Leeuwen: "Deze berekenen zelf waar het meeste licht vandaan komt en draaien het paneel zo nodig bij. Omdat de collectoren niet alleen horizontaal maar ook verticaal kunnen bewegen vangen ze altijd de meeste zon. Om dit te testen plaatsen we 50 draaibare en 50 stilstaande collectoren. De studenten verwachten ruim 25 procent meer stroomopbrengst van de draaiende zonnepanelen. Deze extra opbrengst staat gelijk aan 464 euro per jaar. Waarschijnlijk is de stroomopbrengst niet genoeg om de boerderij volledig van stroom te voorzien. In de zomer zullen ze elektriciteit over hebben en in de winter wat te weinig." 

Demonstratie

Voor het project, dat in totaal 5600 euro kost, krijgt de woongemeenschap subsidie van de gemeente Koggenland. Duurzaamheidswethouder Jan Wijnker sprak vol bewondering over het studentenproject om de Spierdijkse woongemeenschap energieneutraal te maken. "Binnen de gemeente zijn wij druk bezig met verschillende duurzame, CO2-vriendelijke en energieneutrale projecten. Daarom ben ik zo verheugd over dit initiatief omdat het perfect aansluit bij onze doelstellingen."

Testen

Het komende jaar worden de panelen geplaatst en getest op hun opbrengst. Deze testen moet uitwijzen hoeveel energie de zonnecollectoren gaan opbrengen en hoeveel meer energie de draaiende collectoren genereren.

bron: Hogeschool InHolland

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden