Laatste nieuws:

DELFT, 25 juni 2010 23:21

Energie oogsten uit golven

Studententeams van de TU Delft hebben twee revolutionaire 'groene' ontwerpen gepresenteerd: een oogstmachine voor energie uit golven en de draagbare windturbine. De presentaties waren onderdeel van het 13e symposium Ontwerp/Synthese (OS) oefening, dat jaarlijks wordt georganiseerd voor derdejaars studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Energie uit golven'
Energie uit golven
Rechts
1/2

Op dit symposium presenteerden eenentwintig groepen van tien derdejaarsstudenten de resultaten van tien weken ontwerpen. In het verleden bracht de OS Oefening al grensverleggende ontwerpen voort, zoals de Wasub, een mensaangedreven onderzeeër, de Delfly, een microvliegtuigje dat de vliegtechniek van een libelle gebruikt, en de Roboswift, een robotzwaluw met vleugels die van vorm kunnen veranderen. 

Energie uit golven

71% van ons aardoppervlakte bestaat uit water, het is duidelijk dat dit een interessant gebied is om te kijken naar alternatieve manieren om energie te winnen. De studenten hebben een machine ontworpen van maximaal 20.000 euro, die nu gebouwd kan worden als demonstratiemodel. Het team heeft als uitgangspunt voor het ontwerp de Gyro Wave Converter gebruikt; dit concept maakt gebruik van een gyroscoop.

Draagbare windturbine

De tien studenten van groep 5 staan versteld van hun eigen ontwerp: zij hebben een draagbare windturbine ontworpen die 25 kilogram weegt en 330 watt levert. Doordat het een opblaasbare windturbine is en weinig weegt kan de turbine de hele wereld over reizen in een rugzak en eenvoudig worden neergezet voor het winnen van energie voor de lokale gemeenschap. Het geheim zit in spinnende cilindrische bladen van de turbine, die door middel van het topspin effect energie opwekken.

Oefening

De 21 ontwerpen werden beoordeeld door een jury van experts uit binnen- en buitenland. De studenten sluiten met dit project de bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft af. De deelnemers moesten bewijzen dat zij in staat zijn om in teamverband, in een multidisciplinaire omgeving, een luchtvaart- of ruimtevaarttuig te ontwerpen. Daarbij dienden ze speciale aandacht te besteden aan het aspect ‘duurzame ontwikkeling'. In de eerste plaats is het een oefening voor de studenten en geen wedstrijd.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden