Laatste nieuws:

DELFT, 9 juni 2010 16:56

Industriële veiligheid: de Afschermingsnorm

Veel machinebouwers en hun industriële installateurs of 'system integrators' worstelen nog met de vernieuwde Europese Machinerichtlijn 2006/42/EG en de bijbehorende normen. Toch moeten sommigen van hen al weer rekening houden met een volgende nieuwe norm voor veiligheid in industriële installaties, kortweg 'de afschermingsnorm'.

'
1/1

Binnen een à twee jaar wordt deze norm binnen de EER en dus vervolgens ook in Nederland overgenomen als de NEN-EN-ISO 14119.

Oude norm

Al bijna vijftien jaar kennen we in ons land de Europese norm NEN-EN 1088, die handelt over 'Blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afschermingen - Grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze'. In 2008 werd hieraan een tweede amendement toegevoegd.

Daarnaast is er sinds 1998 de wereldwijde ISO 14119 met dezelfde titel, waaraan in 2007 eveneens een nieuw amendement met 'grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze' is gekoppeld. Wanneer normen moeten worden gecorrigeerd, verbeterd of aangepast aan de laatste stand der techniek kunnen ze worden geamendeerd; om de vijf jaar moet iedere norm worden herzien om na te gaan of ze nog actueel zijn en de laatste stand der techniek en kennis vertegenwoordigen. Naar verwachting binnen een à twee jaar zal de Europese normcommissie - en daarmee ook Nederland - de geheel vernieuwde ISO 14119 als NEN-EN-ISO 14119 goedkeuren. Deze gaat beide oude normen vervangen.

Manipulatie

Onder 'manipulatie' wordt in het kader van machineveiligheid verstaan het overbruggen van veiligheidskringen, besturingen en/of en afsluitingen in industriële installaties. Dat gebeurt om sneller door te kunnen gaan met produceren en makkelijker te werken, terwijl de veiligheid van de medewerkers dit niet toelaat. Vooral door deze vormen van manipulatie gebeuren nog tal van arbeidsongevallen. Volgens de nieuwe norm moeten maatregelen worden genomen om manipulatie van de industriële veiligheidsbesturingen en -systemen te voorkomen. Er zijn nu reeds veiligheidscomponenten op de markt die machines en industriële productielijnen veiliger maken volgens die nieuwe norm.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden