Laatste nieuws:

DELFT, 15 mei 2010 10:41

Risicoinventarisatie kleine werkgevers wordt makkelijker

Werkgevers moeten in hun bedrijf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren. Het liefst volgens de OHSAS 18001 Eisen voor een arbomanagementsysteem. Op basis van de RI&E worden de nodige maatregelen getroffen om ongevallen te voorkomen.

'
1/1

Werkgevers met maximaal 25 werknemers kunnen vanaf 1 januari 2011 afzien van een deskundige bij het opstellen en evalueren van risico's in hun bedrijf. Dat mag echter alleen als zij gebruik maken van een erkend systeem voor Risicoinventarisatie en Evaluatie (RI&E) van hun branche. Vanaf 1 januari 2011 moeten werknemers ook de risicoinventarisatie van hun bedrijf kunnen inzien. Demissionair minister Donner heeft hiervoor een voorstel gedaan aan de ministerraad  en die heeft ingestemd met een hiervoor bestemd wetsvoorstel. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Lastenverlaging

De vereenvoudiging van de risicoinventarisatie moet de administratieve lasten voor kleine werkgevers verlagen. Bedrijven die gebruik maken van een standaard model voor de opzet van een risicoinventarisatie, zoals die bijvoorbeeld in een CAO is opgenomen, behoeven geen toetsing meer te laten uitvoeren door een deskundige.

RI&E en BHV

Op basis van de RI&E moeten dus de nodige maatregelen worden getroffen om ongevallen te voorkomen, door middel van de inrichting van een BHV. Gaat het mis, dan wordt de bedrijfshulpverlening (BHV) ingezet. Dit betekent dat er een vertaalslag moet worden gemaakt van de RI&E naar de operationele BHV-organisatie. Omdat dit niet eenvoudig is heeft NEN een document opgesteld waarin de drie punten preventie, BHV-plan en de BHV-organisatie worden uitgelegd. Klik hier  voor dit document. Zie ook de NEN-special BHV voor alle ins en outs met betrekking tot de bedrijfshulpverlening.

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden