Laatste nieuws:

DEN HAAG, 18 april 2010 14:21

SER wil dat ARIE vriendelijker wordt

De Aanvullende Risico Inventarisatie & Evaluatie (ARIE) is als regeling niet verkeerd, maar kan beter. De commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal Economische Raad wil ARIE gebruikersvriendelijker en makkelijker voor u maken.

'
1/1

Verder verdient het aanbeveling de ARIE-regeling uitdrukkelijk te betrekken bij de evaluatie van de Arbowet 2007. Dat staat in een advies van de SER-commissie Arbeidsomstandigheden aan minister Donner van SZW.
Elk bedrijf is verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) te maken. Bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, moeten daarnaast een Aanvullende RIE (ARIE) maken. Het doel van de regeling is de risico's van zware ongevallen zoveel mogelijk uit te sluiten.

Wegvervoer

De commissie noemt enkele zaken in de ARIE-regeling die beter kunnen. Zo moeten nu wegvervoerders die bepaalde hoeveelheden gevaarlijke stoffen tijdelijk op eigen terrein opslaan, al een ARIE opstellen. Dat moet anders, zegt de commissie, omdat het risico daar zeer gering tot nihil is.

Digitaal

In de toekomst krijgen bedrijven te maken met een digitaal rekeninstrument waarmee zelf kan worden bepaald of het bedrijf onder de ARIE-regeling valt. Dat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid en de samenstelling van de opslag, de gevarenklasse en de daarbij te hanteren grenswaarden. Een dergelijk rekeninstrument is handig, want op dit moment is het berekenen nog eg gecompliceerd.

Bijscholen

In het advies van de SER-commissie aan de minister wordt gesteld dat bijscholing met betrekking tot de ARIE-verplichtingen goed zou zijn. Het ministerie van SZW en de Arbeidsinspectie zouden dan wel moeten meewerken aan de inhoud van zo'n opleiding. Klik hier voor het advies van de SER-commissie Arbeidsomstandigheden

bron: SER

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden