DEN HAAG, 17 maart 2010 21:59

Impuls van 10,5 miljoen voor warmtebesparing in de industrie

Minister Van der Hoeven stelt in 2010 10,5 miljoen euro beschikbaar voor een beter gebruik van restwarmte en duurzame warmte in de industrie. Deze maatregel is een van de maatregelen uit het werkprogramma ‘warmte op stoom’, waarmee de minister van Economische Zaken een impuls wil geven aan de verduurzaming van het warmtegebruik in Nederland; het grootste gedeelte van het energieverbruik in Nederland is bestemd voor warmte.

De minister wil met de 10.5 miljoen aan subsidie stimuleren dat bedrijven hun warmtegebruik kunnen verminderen en een impuls geven aan het nuttig gebruik van restwarmte. Ook wil de minister dat duurzame warmte meer wordt gebruikt. De minister licht toe: 'Ik zou graag zien dat bedrijven investeren in maatregelen die het warmtegebruik verminderen. En projecten opzetten waarbij ze elkaars restwarmte gebruiken.'

Subsidie kan worden verstrekt aan:

  • Opzetten van businesscases voor efficiënter gebruik van warmte in de industrie. Hiervoor is in 2010 2,5 miljoen euro beschikbaar. De subsidie is maximaal 50% van de kosten van het opstellen van een businesscase met een maximum van 100.000 euro per aanvraag. 
  • Investeringen in warmte-uitwisseling tussen bedrijven of opwekking van hernieuwbare warmte die wordt geleverd in een bestaand warmtenet. Hiervoor is in 2010 8 miljoen euro beschikbaar. De investeringssubsidie is maximaal 40% van de subsidiabele meerkosten met een maximum van 1 miljoen euro per aanvraag.

De uitvoering van de subsidieregeling is in handen van Agentschap NL. Voor meer informatie zie http://www.agentschapnl.nl/.

bron: Agentschap.nl

Foto's:

industrie

© Aandrijvenenbesturen.nl