Laatste nieuws:

DEN BOSCH, 14 maart 2010 16:38

Grote interesse van buitenlandse bedrijven voor Brabant

De belangstelling van buitenlandse bedrijven voor Brabant is groot. Het totaal aan buitenlandse investeringen bedroeg in 2009 circa € 230 miljoen. Daarmee waren bijna 1900 nieuwe arbeidsplaatsen gemoeid. In de eerste maanden van dit jaar is de belangstelling vanuit het buitenland voor een bedrijfsvestiging in Brabant zelfs nog toegenomen. Daarmee lijkt de provincie al vroeg te profiteren van de aantrekkende wereldeconomie. Daarnaast ondervindt Brabant behalve nadelen ook voordelen van de economische crisis.

'
1/1

Volgens de NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is 2009 op het gebied van buitenlandse investeringen, ondanks de crisis, sowieso een redelijk jaar geweest. Dankzij de bemoeienissen van de BOM en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) openden 34 buitenlandse bedrijven in Brabant hun deuren. Daarmee was een investering gemoeid van in totaal € 80 miljoen.

Het aantal nieuwe, directe arbeidsplaatsen dankzij die investeringen bedroeg bijna 900. De cijfers hebben betrekking op buitenlandse bedrijfsvestigingen die het gevolg zijn van autonome economische ontwikkelingen. Daarnaast verplaatsten nog eens 35 buitenlandse bedrijven die al in Nederland zijn gevestigd, hun activiteiten in 2008 naar Brabant. Daartoe behoorde ook een aantal overnames.

Deze ‘herstructureringsgolf' was goed voor een investering van € 150 miljoen en leverde Brabant nog eens 950 nieuwe arbeidsplaatsen op. Het totaal aan buitenlandse investeringen in Brabant komt hiermee in 2009 op € 230 miljoen, het aantal nieuwe arbeidsplaatsen op 1875.

Profijt van aantrekkende wereldeconomie

Om te zeggen dat de crisis in Brabant voorbij is, lijkt het nog te vroeg. Maar de provincie lijkt al wel snel te profiteren van de aantrekkende wereldeconomie. In 2009 werd al duidelijk dat behalve uit de VS de belangstelling voor Brabant vooral toeneemt vanuit Aziatische landen als China en India waar sprake is van een  economische groei.
Die belangstelling blijft niet beperkt tot positieve signalen die de BOM opvangt tijdens de seminars die in 2009 onder meer in India, China, Japan en Taiwan zijn georganiseerd. Zo opende het Indiase Tata Consultancy zijn High Tech Center in Eindhoven en ging in Oosterhout de bouw van start van een gigantisch distributiecentrum voor het Koreaanse LG Logistics. Tot de hoogtepunten op het gebied van buitenlandse investeringen behoorde ook de uitbreiding van Coca-Cola in Dongen met een compleet nieuwe blikproductielijn. Alleen deze investering van het Amerikaanse bedrijf bedroeg al € 14 miljoen.

Ook in de eerste maanden van dit jaar is belangstelling vanuit het buitenland voor Brabant onveranderd groot. De teller van het aantal oriënterende bezoeken van buitenlandse bedrijven (de zogeheten fact finding trips) staat inmiddels op 46. Dat is evenveel als in heel 2009. De aantrekkende wereldeconomie lijkt daarmee een run van buitenlandse ondernemingen op Brabant te veroorzaken.

De forse groei van buitenlandse investeringen in de Brabantse economie wordt daarmee enerzijds veroorzaakt door autonome ontwikkelingen. Dankzij de uitstekende vestigingscondities loopt Brabant voorop in de nieuwe internationaliseringslag waarbij nieuwe, opkomende landen in de wereldeconomie een prominente rol spelen. Vooral kapitaalintensieve ondernemingen in de hightech sector strijken in toenemende mate in Brabant neer. Naast de geografische ligging, de aanwezige infrastructuur, het arbeidsklimaat en het woon- en leefklimaat is ook de innovatieve omgeving een van de selling points van Brabant aan het worden. Dat verklaart mede het hoge R&D gehalte van nieuwe buitenlandse vestigingen in Brabant.

Groeiend aandeel in krimpende markt

Aan de andere kant gaan in Brabant vooral in de productiesector veel arbeidsplaatsen verloren. Dat is een van de trieste gevolgen van de economische crisis. Maar daar staat tegenover dat dit verlies weer enigszins wordt gecompenseerd door het grote aantal buitenlandse bedrijven die in 2009 hun activiteiten vanuit elders in Nederland naar Brabant hebben verplaatst. Deze verplaatsingen of overnames vinden veelal hun oorsprong in herstructureringen die de betreffende bedrijven als gevolg van de crisis hebben moeten doorvoeren. Brabant blijkt dus in een krimpende markt nog een groeiend aandeel te kunnen pakken en ondervindt van de crisis behalve de nadelen ook de voordelen.

bron: BOM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden