Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 15 maart 2010 08:58

Computer bedienen zonder iets aan te raken

Computers bedienen zonder ze aan te raken, alleen met behulp van hand- en armgebaren: het klinkt futuristisch, maar het is al mogelijk. CTIT-onderzoeker Wim Fikkert van de Universiteit Twente onderzocht met welke gebaren mensen een dergelijke computer van nature zouden bedienen. Opvallend genoeg kozen de meeste proefpersonen uit zichzelf voor dezelfde gebaren. Fikkert promoveerde op 11 maart aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica op zijn onderzoek.

Computer bedienen sonder hem aan te raken'
Computer bedienen sonder hem aan te raken
1/1

We zijn gewend om de computer te bedienen met een toetsenbord en een muis. Sinds enkele jaren zijn daar de touchscreens bij gekomen. De volgende stap is dat we de computer kunnen bedienen zonder iets aan te raken. Wim Fikkert van de Universiteit Twente onderzocht hoe mensen met enkel hand- en armgebaren computers kunnen bedienen. Hij ging hierbij niet uit van de techniek, maar keek welke gebaren mensen van nature zouden gebruiken voor de bediening.

Opvallend was dat de meeste proefpersonen automatisch voor dezelfde gebaren kozen. De gebruikers bleken voor elk commando een apart gebaar te kiezen en hielden ook aan deze keuze vast. Verder viel op dat de gebruikers expliciet hun handvorm veranderden bij het begin van een gebaar en ontspanden aan het eind van een gebaar.

Methode

Fikkert gebruikte verschillende proefopstellingen voor zijn experimenten. In de meest eenvoudige opstelling verkeerden de proefpersonen in de veronderstelling dat ze zelf met hun gebaren een computer bedienden, terwijl iemand anders dit feitelijk deed. In de meest geavanceerde opstelling interacteerden de proefpersonen in het Twentse Smart Experience laboratorium zelf met een scherm van 4 bij 1,5 meter. Ze bedienden het systeem met behulp van draadloze lasers op de bovenkant van de hand (waarmee ze kunnen wijzen) en kleine knopjes op de vingers (waarmee ze commando's konden geven).

bron: Universiteit Twente

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden