Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 3 februari 2010 08:59

SmartXp-lab prikkelt onderzoekers tot interactie

Haal het onderzoek nu eens uit de beschermde lab-omgeving. Laat het experiment de interactie aangaan met experimenten uit heel andere vakgebieden. Breng bewust onrust en verstoringen aan. Kijk welke onvermoede oplossingsrichtingen dit oplevert. Het Smart Experience laboratorium (SmartXp) van de Universiteit Twente is een lab waar ervaringen en interactie centraal staan.

Onvermoede toepassingen verwacht in 'levend laboratorium''
Onvermoede toepassingen verwacht in 'levend laboratorium'
1/1

Het nieuwe lab daagt onderzoekers uit om samen in één inspirerende omgeving aan hun experimenten te werken. Het is daarvoor onder meer voorzien van een uitgebreide ICT-infrastructuur en flexibele uitbreidingsmogelijkheden. De onderzoeker die er werkt aan een nieuwe ICT-toepassing, zal merken dat anderen meekijken: er wordt bijvoorbeeld verbinding gemaakt via een sensornetwerk of Bluetooth. Gedragswetenschappers krijgen de mogelijkheid om te observeren hoe gebruikers nieuwe technologie ervaren. Deze nieuwe benadering van het onderzoek levert naar verwachting toepassingen op waaraan nog niet was gedacht, puur door het blikveld te verbreden. Deze werkwijze kan innovaties versnellen. Ook is het mogelijk om toepassingen in een 'real life' omgeving op de proef te stellen, waar allerlei verstoringen het functioneren kunnen beïnvloeden.

Slimme omgeving

Zo is SmartXp de optimale experimenteeromgeving voor de 'slimme omgevingen' van de toekomst, waarin talloze sensoren draadloos met elkaar communiceren om het de gebruiker comfortabel te maken. Het lab heeft bijvoorbeeld voorzieningen om dit in een huiskamer- of kantooromgeving te onderzoeken - de zogenaamde context labs. Ook om bijvoorbeeld de interactie van de mens met robots te onderzoeken is het lab zeer geschikt. Zo zijn ook voorzieningen aangebracht zoals oneway screens, om gebruikers van nieuwe technologie te kunnen observeren. De omgeving waarin gebruikers nieuwe technologie ervaren, is vaak doorslaggevend: in de architectuur en ook in de belichting is veel aandacht besteed aan de beleving.

Creative Technology

Niet alleen in het onderzoek, ook in het onderwijs gaat het SmartXp-lab een belangrijke rol spelen. Voor studenten van de nieuwe UT-opleiding Creative Technology is het een 'levend laboratorium' dat zij naar hun hand kunnen zetten om vrij te kunnen associëren over nieuwe toepassingen.

Het SmartXp-lab wordt mogelijk gemaakt door het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) en de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente. Het maakt daarnaast deel uit van de laboratoria van het Netherlands Institute for Research on ICT (NIRICT) waarin de 3 TU's samenwerken.

Voor meer informatie over het lab zie http://smartxp.ewi.utwente.nl/

bron: Universiteit Twente

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden