DELFT, 31 januari 2010 16:12

Praktijkrichtlijnen over toelaatbare stroom in sterkstroomkabels uitgebreid

NEN heeft twee ontwerpen gepubliceerd ter aanvulling op de bestaande praktijkrichtlijnen NPR 3107 en NPR 3626. Deze richtlijnen gaan over de bepaling van de toelaatbare stroom in gepantserde papierloodkabels en in kabels geïsoleerd met vernet polyetheen. De twee ontwerpaanvullingen behandelen met name de voorwaarden die gelden wanneer deze twee soorten sterkstroomkabels gecombineerd worden aangelegd.

De gepubliceerde ontwerpaanvullingen bevatten beide een volgordediagram, nodig bij het bij het bepalen van de continu toelaatbare stroom in een gemengd kabelbed. Dit diagram behandelt de voorwaarden voor het gebruik van deze praktijkrichtlijnen of andere publicaties. Daarnaast is van de gelegenheid gebruikgemaakt om in NPR 3626 de tabel voor de continu toelaatbare stromen van vrij in de lucht hangende kabels uit te breiden. Dit in navolging op een eerdere uitbreiding van de tabel voor de continu toelaatbare stromen van in de grond liggende kabels.

Commentaar indienen

Belanghebbenden kunnen tot 31 maart 2010 schriftelijk commentaar indienen op ontwerp NPR 3107/A2 'Papierloodkabels voor sterkstroom - Continu toelaatbare stroom' en ontwerp NPR 3626/A2 'Kabels geïsoleerd met vernet polyetheen voor spanningen van 6 kV tot en met 30 kV - Continu toelaatbare stroom en thermisch toelaatbare kortsluitstroom'. De ontwerpen zijn voorbereid door subcommissie NEC 20A 'Hoogspanningskabels' van het Nederlands Elektrotechnisch Comité (NEC).

Voor inhoudelijke informatie over de ontwerpen en over normalisatie van hoogspanningskabels: ir. Fred Havenith, e-mail: fred.havenith@nen.nl.

bron: NEN

Foto's:

kabels

Sterkstroomkabels

© Aandrijvenenbesturen.nl