DEN HAAG, 25 januari 2010 22:30

Subsidieregeling duurzame energieproductie 2010 op 1 maart open

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft in de Staatscourant van 22 januari 2010 de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie 2010 (SDE) gepubliceerd. De regeling treedt op 1 maart in werking.

In de SDE 2010 worden alle categorieën duurzame energie-opwekking gesubsidieerd die ook in 2009 al voor subsidie in aanmerking kwamen. Daarnaast is er sprake van een uitbreiding van de categorie wind op land voor grote molens en is in 2010 tevens SDE-subsidie beschikbaar voor grote WKK-installaties. Voor wind op zee is op 4 januari jl. een tender gestart. Partijen kunnen hun biedingen daarvoor nog indienen tot 1 maart 2010.

Variërende subsidie 

Bij de berekening van de subsidies is gekeken naar de gemiddelde kostprijs van de verschillende opties voor duurzame energie. De subsidie vult de opbrengst uit de verkoop van energie gedurende de levensduur van de installatie aan, zodat de onrendabele top wordt gesubsidieerd. De subsidie varieert dus jaarlijks met de ontwikkeling van de energieprijs. Energieprijs en SDE-subsidie tellen op tot het in de regeling vastgestelde basisbedrag.
De inhoud van de SDE 2010 is eerder bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Over die brief is in de Tweede Kamer gesproken. Naar aanleiding daarvan zijn de subsidies voor elektriciteit uit biomassa (co-vergistingsinstallaties en kleinschalige verbranding van biomassa) en de subsidie voor gasopwekking uit co-vergisting van biomassa verhoogd.
De Subsidieregeling Duurzame Energie 2010 zal worden uitgevoerd door Agentschap NL, divisie NL Energie en Klimaat.

bron: Ministerie van Economische Zaken

Foto's:

hoeven

Minister van der Hoeven: Subsidieregeling duurzame energieproductie 2010 op 1 maart open

© Aandrijvenenbesturen.nl