Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 13 januari 2010 22:57

Uitzondering op nieuwe Machinerichtlijn: regeling voor uitgestelde levering

Eind vorig jaar is de nieuwe Machinerichtlijn (2006/42/EG) van kracht geworden. Toepassing van de oude Richtlijn (98/37/EG) is vanaf die datum niet meer mogelijk. Daarop is één uitzondering gemaakt.

Uitzondering op machinerichtlijn'
Uitzondering op machinerichtlijn
1/1

In 2009 kregen sommige machinefabrikanten van hun klanten de boodschap dat zij machines die gepland waren voor levering in 2009 liever in 2010 zouden willen ontvangen. Dit omdat zij kampten met de gevolgen van de financiële crisis. Fabrikanten plaatst dit voor het probleem dat de al gebouwde machines niet meer aan de oude Richtlijn moeten voldoen, maar aan de nieuwe. Dat heeft bij sommige machines niet alleen gevolgen voor de administratie, maar ook voor de techniek.

Twee oplossingen

De Europese organisatie Orgalime heeft vorig jaar een verzoek bij de Europese Commissie ingediend om rekening te houden met de gevolgen van de financiële crisis. De Commissie heeft daarom besloten akkoord te gaan met de volgende twee oplossingen:

  • Als een machine toch al aan de eisen van de nieuwe Richtlijn voldoet kan eenvoudig een EG-verklaring van overeenstemming gemaakt worden met het op de markt plaatsen in 2010. Het productiejaar hoeft niet hetzelfde te zijn als de datum van de EG-verklaring van overeenstemming.
  • Als de in 2009 geproduceerde machine al in 2009 in het distributiekanaal is gebracht, ook al is dat het distributiekanaal van de fabrikant zelf, dan wordt de machine beschouwd als op de markt te zijn gebracht in 2009. Ook al wordt de machine pas in 2010 aan de klant afgeleverd. FME adviseert echter om een dergelijke plaatsing in het distributiekanaal wél goed te documenteren.

Hiermee worden niet alle problemen voorkomen, maar het geeft sommige fabrikanten toch de mogelijkheid hun machines die voor levering in 2009 bedoeld waren in 2010 volgens de oude Richtlijn te leveren. Fabrikanten die alvast componenten voor in 2009 af te leveren machines hadden ingeslagen, maar de machines nog niet daadwerkelijk hebben gebouwd, kunnen geen aanspraak doen op de regeling.

bron: FME

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden