DEN HAAG, 10 december 2009 10:07

Extra aanpak van oorzaken ongevallen op werk

De Arbeidsinspectie gaat volgend jaar extra controleren op veelvoorkomende oorzaken van ongevallen op de werkplek. Daarbij gaat het om onveilige machines, plekken waar werknemers makkelijk kunnen vallen, waar vaak sprake is van agressie of grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Dat staat in het jaarplan van de inspectiedienst dat door minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Aanleiding voor de extra alertheid is de Europese doelstelling om in 2012 een kwart minder arbeidsongevallen te hebben. Door onveilige machines en valgevaar worden volgens de Arbeidsinspectie de meeste ongevallen op het werk veroorzaakt. In de publieke dienst hebben onder meer verkeersregelaars, brandweerlieden en medewerkers van sociale diensten relatief veel te maken met agressie.
Ook de omgang met gevaarlijke stoffen moet beter volgens de inspectiedienst. In 2010 wordt vooral bij bedrijven met gevaarlijke stoffen gecontroleerd op momenten dat een fabriek of installatie wordt stilgelegd voor onderhoud. Net voor, tijdens en kort na deze stops zijn de risico's groter dan normaal, omdat werknemers onder tijdsdruk staan om de productie zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.
Verder blijft de Arbeidsinspectie controleren op illegale arbeid en uitbuiting in zogeheten risicosectoren, zoals de schoonmaak, horeca, detailhandel en uitzendbranche. Bovendien zullen inspecteurs in alle sectoren erop alert zijn of buitenlandse studenten en stagiairs eigenlijk niet gewoon werk verrichten, waarvoor een vergunning nodig is.

bron: ANP

Foto's:

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA). Foto Roel Rozenburg

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA).
Foto Roel Rozenburg

© Aandrijvenenbesturen.nl