Laatste nieuws:

DELFT, 25 november 2009 17:23

NEN lanceert online systeem voor commentaar op normontwerpen

NEN streeft naar een open en transparant normalisatieproces. Een belangrijke stap in dat proces is de openbare commentaarronde, waarbij alle marktpartijen de gelegenheid krijgen om commentaar te leveren op een normontwerp. NEN introduceert nu een nieuw systeem waarmee marktpartijen digitaal normontwerpen kunnen inzien en elektronisch commentaar kunnen indienen. Doel hiervan is meer marktpartijen te betrekken bij het normontwikkelingsproces.

'
1/1

NEN voert op verzoek van het Ministerie van EZ, het project ‘Open normalisatie' uit. Het project is erop gericht de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten, kennisinstituten e.d. bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Het gaat daarbij om partijen die om verschillende redenen niet altijd actief deelnemen aan normcommissies. Het nieuwe systeem is één van de gekozen maatregelen om de betrokkenheid van juist die partijen te vergroten. Partijen zien het commentaar van andere kritiekgevers en kunnen daarop reageren. Ook is het relatief eenvoudig en kost het weinig tijd om commentaar in te voeren. Meer marktpartijen kunnen via het systeem invloed uitoefenen, wat de kwaliteit van de norm ten goede komt. Het draagvlak en dus de toepassing van de norm wordt verhoogd.

Pilot machinebouw voedselindustrie

Om te bekijken of het systeem daadwerkelijk de betrokkenheid van marktpartijen verhoogt en tegelijkertijd het functioneren van normcommissies verbetert, worden er twee pilots gehouden. De pilot in de sector machinebouw richt zich op machines voor de voedselindustrie. Er is al een normcommissie actief die zich met dit onderwerp bezighoudt. Met de stakeholders wordt geprobeerd een groep ('community) op te zetten rondom deze normcommissie, die de gelegenheid krijgt om gebruik te maken van het systeem. Er wordt ook gekeken hoe partijen beter geïnformeerd kunnen worden over de inhoud en toepassing van relevante normen. In de periode november 2009-april 2010 worden er naar verwachting minimaal vijf Europese (EN-) normontwerpen gepubliceerd. 

Hoe werkt het?

Deelnemers die zich aanmelden bij NEN krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Met deze gegevens kunnen zij inloggen in het systeem. Zij worden op de hoogte gesteld wanneer een nieuw normontwerp beschikbaar is. Als ze commentaar indienen, ontvangen ze een kopie van al het ingediende Nederlandse commentaar. Als het  commentaar niet wordt overgenomen, wordt dit onderbouwd in de terugkoppeling. Partijen die interesse hebben om actief deel te nemen aan de pilot, kunnen zich aanmelden bij NEN-Machinebouw, Hans Weber, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail hans.weber@nen.nl. Deelname aan de pilot is kosteloos.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden