Laatste nieuws:

, 16 november 2009 09:10

Online commentaar geven op normontwerpen

NEN is een pilot gestart waarbij marktpartijen online commentaar kunnen geven op normontwerpen. Het doel hiervan is om meer belanghebbenden te betrekken bij het normontwikkelingsproces. Via www.normontwerpen.nen.nl kunnen de marktpartijen normontwerpen inzien en elektronisch commentaar indienen. De pilot is gericht op de sector Bouw.

'
1/1

NEN streeft naar een open en transparant normalisatieproces. Een belangrijke stap in dat proces is de openbare commentaarronde, waarbij alle marktpartijen de gelegenheid krijgen om commentaar te leveren op een normontwerp. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken voert NEN het project ‘Open normalisatie' uit. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten en kennisinstituten bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Het gaat daarbij om partijen die om verschillende redenen niet altijd actief deelnemen aan normcommissies. Het nieuwe systeem is een van de gekozen maatregelen om de betrokkenheid van juist die partijen te vergroten. Partijen zien het commentaar van andere kritiekgevers en kunnen daarop reageren. Ook is het relatief eenvoudig en kost het weinig tijd om commentaar in te voeren. Meer marktpartijen kunnen via het systeem invloed uitoefenen, wat de kwaliteit van de norm ten goede komt. Het draagvlak en dus de toepassing van de norm wordt vergroot.

 

Pilot bouwbedrijven

Om te bekijken of het systeem daadwerkelijk marktpartijen stimuleert om deel te nemen aan het normontwikkelingsproces en of tegelijkertijd normcommissies beter gaan functioneren, wordt er een pilot gehouden in de sector Bouw. In de periode november 2009-april 2010 worden er verschillende nationale normontwerpen gepubliceerd in de bouwwereld. Het gaat bijvoorbeeld om normontwerpen op het gebied van geotechniek, houtkwaliteit, brandveiligheid en vlakglas. Via de website http://www.normontwerpen.nen.nl/ kunnen bouwbedrijven zich aanmelden. Zij krijgen dan automatisch een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Daarmee kunnen zij inloggen in het systeem, de normontwerpen bekijken en commentaar indienen. De zorgvuldige procedure om kritiekgevers te beantwoorden wordt gehandhaafd. Ingediende commentaren worden door de normcommissie beoordeeld. Na beoordeling wordt aan kritiekgevers teruggekoppeld of het commentaar al dan niet wordt overgenomen in de definitieve versie van de norm. Als uw commentaar niet wordt overgenomen, wordt dit onderbouwd in de terugkoppeling.

 

Meer informatie

Meer informatie is te verkrijgen bij NEN-Bouw, Gert Jan Majoor, telefoonnummer (015) 2 690 269.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden